Drac ehk Le Drac (draakon Lõuna-Prantsusmaal)

Drac ehk Le Drac, draakon Lõuna-Prantsusmaal Oksitaania piirkonnas Beaucaire külas.

Lugu pajatab hirmuäratavast draakonist, kes tõuseb meresügavustest saaki haarama ja õgima. Ühel päeval haaras koletis noore pesunaise ja viis ta oma koopasse. Naine ootas halvimat, kuid draakon selgitas, et vajab lapsehoidjat oma pojale drakonetile. Naine toitis väikest koletist seitse aastat, enne kui ta vabastati. Kuid ühel päeval võttis draakon inimese kuju ja tuli turule. Pesunaine tundis oma vangistaja ära ja ärgitas inimesi olendit kinni võtma. Raevununa, et ta paljastati, pimestas draakon pesunaist. Tilbury Gervase sõnul, kes loo 1214. a kirjutas, jäi naine pimedaks oma elupäevade lõpuni. Beaucaire külas tähistatakse igal aastal aastal 20.–22. juunini Le Draci legendi – koletis äratatakse ellu pika rongkäiguna, mida juhib laternaid kandev lasteparv.

Teises versioonis on Drac on võimas nõid-draakon, kellel on võime olla nähtamatu. Ta vangistab samamoodi noore naise seitsmeks aastaks – kui naine aga munast kooruvaid draakoneid silitas, sattus talle silma „draakonikreem“, mis võimaldas tal alati draakoneid näha. Selle võime tõttu õnnestub tal põgeneda ja inimesi draakonite eest hoiatada, kuid need ei võta teda kuulda. Et naine ei saaks enab draakoneid näha, rebib Drac tal silmad peast.

Draci nimeline draakon elas 13. sajandil ka Rhone'i jões. Väidetavalt tappis ta üle kolme tuhande rüütli ja külaelaniku. Paljud üritasid Draci tappa ja teda rünnati terve sõjaväega, kuid kõik katsed ebaõnnestusid. usutakse, et ta suri vanadusse. Mälestus elavat aga tänaseni ühe linna nimes – see on Draguignan.

Allikad: Wikipedia; blackdrago.com/fame/drac

September, 2022

Vaata lisaks:

Grand'Gueule / Grande Goule (draakon Prantsusmaal)
Tarasque (draakon Prantsusmaal)
Gargouille (draakon Prantsusmaal)