Gargouille (draakon Prantsusmaal)

Gargouille (prantsuse 'kurgutaja'), draakon Prantsusmaal. Kohutav meremadu, kes tuli ühel päeval Seine'i jõest ja hakkas vett purskama. Gargouille tekitas hiidlaine ja keda vesi ei tapnud, selle sõi draakon ära. Roueni peapiiskop St Romanus (??? - 640) otsustas olukorra lahendada ja minna Seine vasemal kaldal asuvate asuvate koopa juurde, kus koletis viibis. Et keegi ei soovinud Püha Romanusega vabatahtlikult kaasa tulla, võttis ta kaasa kaks surmamõistetud vangi (mõnes versioonis ühe), kellel polnud midgi kaaotada. Kui jõuti koopa juurde, ründas metsaline raevukalt, kuid draakoni rahustamiseks piisas vaid Püha Romaanuse poolt kahe sõrmega tehtud ristimärgist – olend muutus kuulekaks, peapiiskop sidus koos abilistega talle nööri ümber kaela ja koletis viidi vaiksena nagu talleke kohalikku alevikku. Kuna draakon tappis paljusid veega, mõistsid inimesed ta tulesurma – koletis põletati ja tuhk visati Seine'i jõkke.

Püha Romanuse varasemates elulugudes seda episoodi ei esine, Garguille alistamisest kirjutati esmakordselt tõenäoliselt 1394. a. Legendist sai alguse piiskoppide privileeg anda igal aastal armu ühele surmamõistetud vangile – see isik pidi rongkäigus kandma püha reliikviat, Romanuse säilmeid. Privileeg kehtis kuni 1790. aastani.

Gargouilledeks hakati prantsuse arhitektuuris nimetama vihmavett hoonete seintest eemale juhtivaid veerenne ja -süliteid, mis on kujundati enamasti draakonipea kujulisteks.

Allikad: dragons.fandom.com/wiki/Gargouille; blackdrago.com/fame/gargouille

September, 2022

Vaata lisaks:

La Velue / Peluda (draakon Prantsusmaal)
Grand'Gueule / Grande Goule (draakon Prantsusmaal)
Guivre / Vouivre (draakon Prantsusmaal)
Drac ehk Le Drac (draakon Lõuna-Prantsusmaal)
Tarasque (draakon Prantsusmaal)
Allier'i jõe koletis (Prantsusmaa)
Mahwot (jõekoletis Prantsusmaal)
Traîcousse ehk Trécouche (veekoletis Prantsusmaal ja Belgias)