Kalade sümboolsus Hiinas

Kala on Hiina mütoloogias levinud motiiv. Sõna yu (魚või鱼), mis tähendab 'kala', on hiina keeles homofoon (samakõlaline sõna) sõnadega 'küllus', 'jõukus', 'rikkus' (裕) ning seetõttu on kalad jõukuse, heaolu sümboliks. Hiina draakon, kes on edukuse, silmapaistvuse sümboliks, on ka kalade juht ja valitseja.

Traditsiooniliselt süüakse kala Hiina uusaastapidustustel, millega väljendatakse soovi aasta-aastalt kestva jõukuse järele. Vana-Hiina kirjanduse põhjal on usutud, et kalade rohkus vees ennustab head viljasaaki, ent jõgede kallaste juures kaladest kubisev vesi või olla märgiks saabuvatest kodanikurahutustest ja mässudest. Kesk-Hiinas ohverdati rikkuse jumalatele kalapäid, kuna usuti, et need sümboliseerivad rikkuse algust.

Kaladel on kajastusi ka seksuaalelus: Vana-Hiinas oli sõna yu üheks kaastähenduseks peenis, tänapäeval on selle tähenduse üle võtnud sõna, mis tähendab angerjat. Seksuaalvahekorra metafooriks on hiina keeles ütlemine „kala ja vesi saavad kokku“, vahekorda kirjeldatakse ka kui „kala naudinguid vees“, harmoonia ja ka seksuaalsete naudingute sümboliks on aga kalade paar; populaarseks pulmakingituseks on koosujuvaid kalu kujutavad taiesed.

Kuldkala nimeks on jin yu, mis on homofoon mõistega 'kulda külluses' ja seetõttu kujutavad erinevad õnne soovivad taiesed sageli just kuldkalu. Niisamuti leiab sagedast kujutamist karpkala, kelle hiinakeelne nimi li tähendab homofoonina eeliseid, jõudu, võimeid ning keda peetakse visaduse ja edukuse sümboliks.

Budistliku sümbolina on tuntud gaur-matsya, mis koosneb kahest kuld- või karpkalast, keda nimetatakse ka Buddha silmadeks ja millest on kujunenud üldtuntud märk tähistamaks yin-yangi ühtsust.

Allikas: Wikipedia

September, 2022

Vaata lisaks:

Konn hiina mütoloogias
Fuxi / Hu Shi (kalavõrgu leiutaja Hiinas)
Longmen / Draakonivärav (müütiline paik Hiinas)
Kala viljakuse sümbolina
Koi-nobori (karpkala-tuulesokk Jaapanis)
Kala budistliku sümbolina