Minogame (kilpkonn-yokai Jaapanis)

Minogame (õlgmantlis kilpkonn), kilpkonn-yokai Jaapanis. Sarnaneb tavalise kilpkonnaga, kuid tema kilbil kasvavad pikad vetikad, mis meenutavad talupoja õlgedest vihmamantlit ehk mino't.

Minogame veedab suurema osa ajast vees ja talle meeldib ka kividel või palkidel päikest võtta. Tal on väga pikk eluiga ja ta võivat elada kuni 10 000 aastat.

Minogamet peetakse kogu Ida-Aasias väga soodsaks olendiks. Pikad “juuksed” nende seljas meenutavad tarkade meeste pikki habemeid. Nad pika eluea ja õitsengu sümboliks ning neid kujutatakse sageli maalidel, skulptuurides ja käsitöös.

Minogame on tegelaseks kuulsas legendis Urashima Tarost, kes päästab mererannas kilpkonna, keda lapsed kiusavad. Kui Taro järgmisel päeval rannas kõnnib, tuleb merest Minogame ja viib ta merejumal Ryūjini veealusesse paleesse, sest päästetud kilpkonn oli Ryūjini tütar. Seal veedab Taro kolm päeva ja saab lahkudes karbi, mida ei tohi avada. Ta teeb siiski karbi lahti ja muutub kohe 300 aastat vanemaks, sest üks päev veealuses palees võrdub saja aastaga maa peal.

Teises loos, mis pärineb Iwate prefektuurist püüdsid kolm noormeest tiigis kala, kui järsku tõusis veest välja tohutu minogame. Kilpkonn avas suu ja paiskas noormeeste poole mürgise gaasipilve. Noormehed kohkusid ja jooksid oma kodudesse, kuid surid kõik varsti mürgitusse.

Allikad: Yokai.com; cryptidz.fandom.com

August, 2022

Vaata lisaks:

Urashima Tarō (kalurpoiss Jaapani folklooris)
Müütilised veeolendid
Zhubieyu / pärlkilpkonn (veeolend Hiina bestiaariumides)