Umi nyōbō (ohtlik merenäkk Jaapanis)

Umi nyōbō (merenaine), ohtlik merenäkk Jaapani folklooris, tuntud peamiselt Shimane prefektuuri Izumo piirkonnast, kuid lugusid leidub ka Sanriku rannikul ja teistes Jaapani rannikupiirkondades. Umi nyōbō sarnaneb inimnaisega, kuid tema nahk on soomustega nagu kalal ja sõrmed-varbad on ujunahaga nagu veelindudel; hambad on teravad ja säravad nagu hail.

Umi nyōbō veedab suurema osa ajast meres, kuid suudab ka mitu päeva järjest maal olla. ilma merre naasmata. 1709. a entsüklopeedias Yamato honzō järgi ei saa umi nyōbō rääkida, kuid paljudes rahvajuttudes on ta kõnevõimeline.

Rahvajuttudes kirjeldatakse umi nyōbōt sageli olenditena, kes röövivad, tapavad ja söövad inimesi, kuid mõnes loos on ka kaastunnet ja nad võivad aeg-ajalt ilmutada lahkust. Sageli arvatakse, et umi nyōbōd on merre uppunud naiste vaimud.

Iwate prefektuurist pärineb lugu, milles kaks kalurit läksid merele ega tulnud tagasi. Nende naised ootasid neid ja muretsesid. Umi nyōbō leidis meres kalurite surnukehad, maskeeris end inimeseks, läks kalurinaiste juurde, andis neile paki ja lahkus. Kui naised paki avasid, olid selles nende uppunud abikaasade pead. Naised karjusid õudusest, viskusid merre ja uppusid. Väidetavalt said neist endist seal umi nyōbōd.

Tuntuim lugu pärineb Shimane prefektuurist Uppurui külast. Üks vanamees istus kodus ja oli poolunes, kui tundis äkki, et teda jälgitakse. Ta vaatas akna poole ja nägi seal vilksatams kellegi silmi. Vanamees hakkas kartma ja peitis ennast kappi. Kapiukse vahelt piiludes nägi ta tuppa tulemas pikkade juustega naist, kelle keha oli kaetud soomustega, sõrmedel-varvastel aga ujunahad. Ta mõistis, et see on umi nyōbō. Naine kandis ühe käe peal vastsündinud inimlast ja hakkas köögis ringi tuustima. Ta leidis marineeritud kala tünni, millele oli surutiseks pandud raske kivi, tõstis ühe käega kivi üles kergelt üles ja viskas kõrvale. Siis haaras ta peotäie kalu ja neelas need tervelt alla. Seejärel hammustas ta inimlast ja neelas ka selle suutäie kiiresti alla.

Kui umi nyōbō oli kõik kalad ja ka inimlapse ära söönud, uuris ta pilguga maja: „Kus on see vanamees, keda ma siin nägin?“

Vanameest leidmata lahkus ta pettunult majast.

Allikas: Yokai.com

August, 2022

Vaata lisaks:

Kaeru nyōbō (konn-naine jaapani folklooris)
Merineitsi
Näkk
Ningyo /gyohijn / hangyojin (jaapani näkk)