Nure onago / nure hanayome (olend Jaapani folklooris)

Nure onago (märg tüdruk) ehk nure hanayome (märg pruut), olend Jaapani folklooris. Shikoku ja Kyūshū saarte rannikuttel ja jõgede lähedal kohatavat aeg-ajalt noori tüdrukuid, kes on eksinud ja läbimärjad. Tihti on nende nende tilkuva keha külge jäänud ka puulehti või prahti. Enamik inimesi tormavad vaeseid tüdrukuid aitama. Kui inimene läheneb tüdrukule, vaatab nure onago talle silma ja naeratab. Kui inimene naeratab vastu, järgneb nure onago inimesele ning jääb tema juurde igaveseks. See pole aga eriti tore; nure onagost tilgub pidevalt vett ja ta haiseb hallituse ja rabavee järele. Kuigi ta ei põhjusta erilist kahju, võib ta oma pideva kohalolekuga rikkuda inimese elu.

Seda yōkaid saab vältida üksnes tüdruku ignoreerimise ja vastunaeratusest keeldumisega, kuid ajaks, mil avastatakse olendi ebameeldivus, on enamasti juba liiga hilja.

Nure onago on sündinud kurbusest, mida tunnevad uppumisohvrite lesed – eriti merel kaduma jäänud meremeeste lesed. Nure onago toitub inimeste tähelepanust.

Allikas: Yokai.com

August, 2022

Vaata lisaks:

Näkk
Nure onna / nure yomejo (vampiirnäkk-madu Jaapani folklooris)