Nuliajuk / Sedna (merejumalanna inuittide mütoloogias)

Nuliajuk, merejumalanna inuittide mütoloogias, üks Sedna variatsioonidest, kes on tuntud Alaskal. Nuliajuk elab merepõhjas ja kontrollib mereimetajaid (hülged, morsad, merilõvid ). Kui inimesed eiravad keeldusid, muudab ta mereimetajad jahimeestele kättesaamatuks. Nuliajuk on Isarraitaitsoqi kaasnaine; nende abikaasa on härgkalade jumal Kanajuk. Neil on laps, kelle nad varastasid magavalt emalt, kui tema mees oli jahil.

Nuliajuk istub ookeani põhjas, vees voogamas pikad juuksed, mis liiguvad koos loodete ja hoovustega. Mõnikord lähevad juuksed sassi ja mereloomad jäävad neisse kinni. Nuliajuk ei saa sõrmedega läbi juuste tõmmata ja loomi vabastada, kuna tal pole sõrmi.

Kunagi keeldus Nuliajuk abiellumast, tema perekond aga ei suutnud teda enam toita. Nuliajuki vanemad suundusid paadiga parema õnne lootuses mujale, kuid jätsid Nuliajuki maha. Nuliajuk ei tahtnud maha jääda ning ujus paadile järgi ning haaras kinni paadi servast. Et ta paati ei roniks, võttis isa kirve ja raius tal sõrmed maha. Nugaljuk vajus meresügavusse, tema sõrmedest said aga mereloomad.

Nugaliuki sõrmedeta jäämine sarnaneb Sedna sõrmituks jäämise lugudega, kuid Nugaliuki müüdis on iseloomulik osa tema juustel: kui loomad on tema sassis juustesse kinni jäänud, siis kõditavad nad tema pead ja see Nugaliuki vihaseks – ta raputab pead, karjub ja vehib kätega. See paneb vee keema ja tekivad tormilained. Siis ei saa inimesed loomi jahtida ja liha süüa, pole hülgenahka paatide jaoks ega vaalaliha, mida koertele toita. Vihasest Nuliajukist saab kardetuim olend.

Ainsad, kes suudavad teda rahustada, on šamaanid. Aeg-ajalt sukelduvad nad merepõhja, tõmbavad sõrmedega läbi tema juuste, teevad need korda ja vabastavad loomad. Siis muutub meri taas rahulikuks ja siledaks.

Allikas: Wikipedia

August, 2022

Vaata lisaks:

Kanajuk (härgkalade jumal inuitti mütoloogias)
Müütilised veeolendid
Sedna (merejumalanna inuittide mütoloogias)