Gwragedd Annwn (järvehaldjad Wales'i folklooris)

Gwragedd Annwn (kõmri keeles 'allilma naised'), järvehaldjad Wales'i folklooris. Ainsuses gwraig annwn. Väidetavalt elasid nad Annwn'is, teispoolsuse veeriigis. Ka Arthuri lugude Järvedaam kuulub gwragedd annwn'ide hulka, gwragedd annwn'id ise kuuluvad aga Tylwyth Tegi haldjarahva hulka, keda valitseb haldjakuninganna.

Walesi legendides olid nad järvede kaitsjad. Erinevalt näkkidest või merineitsidest olid nad ilma kalasabata. Võisid võtta inimmehi armsamateks ja ka abikaasadeks ning sünnitada haldjalapsi.

Näib olevat nii, et varasemates müütides peeti neid järvehaldjaid sõbralikeks ja headeks olevusteks, kuid kristliku kiriku poolt hakati neid halvustama ja taunima. Nii kõneldakse näiteks, et Llyn Barfogi ehk Crumlyni järve ääres elasid inimesed, kes mõnitasid Püha Patrick'i tema külaskäigu ajal sinna ning selle eest neeti nad ära ja muudeti järvehaldjateks.

Gwragedd annwn'id on seotud ka järvelehmadega – need lehmad kuulusid nendele või muutusid nad ise haldjakuninganna käsul järvelehmadeks. Veehaldjate karjast pärineb legendi põhjal ühe taluniku poolt leitud lehm Fuwch Gyfeiliorn, kellest omakorda arenes tuntud veisetõug „Welsh Black“.

August, 2022

Vaata lisaks:

Morgenid / Morganid / Mari-Morganid (veevaimud Walesi ja Bretagne folklooris)
Melusine (veehaldjas keskaegses Euroopas)
Järvelehmad (olendid Wales'i folklooris)
Veehaldjas (eesti)