Järvelehmad (olendid Wales'i folklooris)

Järvelehmad, olendid Wales'i folklooris. Loomad, kes kuulusid gwragedd annwn'i nimeliste järvehaldjatele või olidki need haldjad ise, kes muutsid ennast inimeste aitamiseks haldjakunninganna käsul piimalehmadeks.

Sellise looma näiteks on Llyn Barfogi järvest tulnud eksinud lehm (fuwch gyfeiliorn), kelle leidis üks talunik. Ta liitis lehma oma karjaga, lehm kasvas väga hästi ja andis ohtralt piima. Mõne aasta pärast tundus aga talumehele, et väljalüps langeb ja ta hakkas lehma tapmiseks nuumama. Lehm sai tema plaanist aru ja läks tagasi järvi, võttes kaasa kõik oma vasikad. Teise versiooni kohaselt kutsus lehma järve tagasi tema perenaine gwraig ann.

Kogu Suurbritannias leidub rahvajutte lehmadest, kes ilmuvad ootamatult ja annavad ohtralt piima. Üks selline loom oli Cefn Bannogi haldjalehm. Ta ilmus ootamatult ja andis piima kõigile, kes seda vajasid. Ükskõik, kas inimesed tulid kannude, kausside või ämbritega, suutis ta need oma piimaga täita. Lõpuks aga tuli ahne inimene anumaga, mille põhjas oli sõel. Lehm ei suutnud seda anumat ääreni täita ning läks vihasena ära kahe miili kaugusel asuvasse järve; ta viis kaasa ka kaks oma vasikat.

Allikas: https://britishfairies.wordpress.com/tag/gwragedd-annwn/

August, 2022

 

Vaata lisaks:

Gwragedd Annwn (järvehaldjad Wales'i folklooris)
Veehaldjas (eesti)
Müütilised veeolendid