Katthveli (koletisvaal Islandi mütoloogias)

Katthveli ('kassvaal'), koletisvaal Islandi mütoloogias, üks illhvelidest ehk põrguvaaladest.

Ka Katthvalur, Kettuhvalur; Kattfiskur, Kisa, Bísill.

Katthveli on teistest põrguvaaladest väiksem, pikkusega kuni 16 küünart (8 m) ja pole ka nii ohtlik. Nagu teisedki illhvelid, pole ta söödav ja tema nimetamist merel välditakse. Katthveli sarnaneb hülgej, delfiini või vaalaga, kes on eest kogukama ja tagantpoolt kitsama kehaga, tal on leopardi suu, lõvi tugevus ja pidev nälg. Oma nime on ta saanud pikkade karvade järgi koonul ja häälitsuste järgi, mis sarnanevad nii nurrumise kui ka turtsumise ja kähisemisega. Tema ümara pea peal on moodustised, mis meenutavad kõrvu. Ülemisest lõualuust ulatuvad välja teravad hambad (püha Brendani sõnul on need nagu metssea kihvad). Silmad säravad. Lestad on suured ja konksjate küünistega. Tema värvus võib olla roosa, hall, turbapruun või ka kirju.

Ta võib kasutada oma kiirust ja osavust paatide ümberajamiseks.

Püha Brendan kohtas ühel väikesel saarel hobusesuurust “merekassi”. See toodi sinna veel pojana koos kaheteistkümne palverändurist meremehega ja ta oli alguses üsna sõbralik ja taltsas, ent kui ta kasvas suuremaks ja muutus näljasemaks, sõi ta lõpuks ära kõik meremehed peale ühe, kes peitis end väikesesse kivikirikusse. Püha Brendan palvetas ja selle peale sööstis merest suur vaal, kes haaras merikassist kinni ning tõmbas selle merre, kus nad siis teineteist uputasid.

Katthveli kuvand võib olla inspireeritud merihundist (Anarhichas lupus), keda sageli kasskalaks kutsutakse. Islandi vetes on seda kala palju ja ta on maitsva lihaga.

Allikas: digitaalne A Book of Creatures

August, 2022

Vaata lisaks:

Merihunt (Anarhichas lupus)
Illhvelid (põrguvaalad Islandi folklooris)