Sverðhvalur (koletisvaal Islandi mütoloogias)

Sverðhvalur ('mõõkvaal'), koletisvaal Islandi mütoloogias, üks illhvelidest ehk põrguvaaladest. Ka Sverdhvalur,Sverðfiskur, Sverðfiskar, Sverðfiskr, Sverðurinn, Brúnfiskur, Brún-fiskur, Sveifarfiskur, Slambakur, Staurhvalur, Einbægslingur, Haskerðingur.

Sverðhvaluri kõige iseloomulikumaks tunnuseks on tema seljast välja kasvav terav luuuim. See uim on 3–12 küünart (1,5–6 m) pikk. Sverðhvalur on suurimalt umbes kašelotti suurune, tema keha on lühike ja raske. Tema nägu sarnaneb öökulliga, sellel on terav koon ja hambuline suu. Kaasnime brúnfiskur ('pruun kala') järgi on ta pruuni värvi, kuid tedaon kirjeldatud ka hallina.

Sverðhvalur on kiire ujuja. Oma seljauime kasutab ta relvana – ujub teise vaala kõhu alla ja lõikab selle ristiselt läbi. Sverðhvalur on ka toiduraiskaja, kes sööb ainult tapetud vaala keelt ning jätab ülejäänu mädanema. Paatidega toimib ta samamoodi nagu vaaladega – lööb seljauime läbi läbi paadipõhja või lõikab sellega väiksemad paadide ja ka meremehed lihtsalt pooleks.

Allikas: digitaalne A Book of Creatures

August, 2022

Vaata lisaks:

Illhvelid (põrguvaalad Islandi folklooris)