Hrosshvalur (koletisvaal Islandi mütoloogias)

Hrosshvalur ('hobuvaal'), koletisvaal Islandi mütoloogias, üks illhvelidest ehk põrguvaaladest.

Ka Hrosshvalr, Hrosshualar, Hrosshveli, Rosshvalur, Equinus Cetus, Horse-vaal; Saehestur, Stori Svinhvalur, Pollur, Monoculus.

Islandi põrguvaalade seas üks julmemaid ja kardetumaid. Pahatahtlikkuses võistlevad sellega vaid Stökkull ja Raudkembingur. Parandamatult kuri ja söömiseks kõlbmatu, selle liha söömine oli seadusega keelatud.

Hrosshvaluri aetakse kergesti segi kahe teise põrguvaalaga: tal on samasugune punane hari nagu raudkembinguril ja ta kipub kipub laevade peale hüppama niisamuti nagu stökkull. Neist kahest põrguvaalast eristavad teda tohutud silmad, mistõttu tema üheks kaasnimeks on Monoculus ('ühesilmne'). Oma nime hrosshvalur ('hobuvaal') on ta saanud seetõttu, et tema pea sarnaneb mõnevõrra hobuse peaga, tema kaelal on voogav punane lakk, tal on hobuse saba ja ta korskab nagu nagu hobune. Samuti lõhnab ta halvasti ja on kaetud peene karvaga ning tema sisikond on nagu hobusel. Hrosshvalurid kasvavad 30–80 küünra (15–40 m) pikkuseks.

Nagu teisedki illhvelid, naudib ka hrosshvalur laevade hävitamist. Hrosshvalur sööstab suurel kiirusel üle lainete, hoides oma pead täpselt vee kohal, lakk kukla taga. Nad uputavad laevu neile peale hüpates või surudes neid oma raskusega, kuni laevad ümber lähevad. Hrosshvalurid on ka halva ilma ettekuulutajad ja võivad sabaga pekstes tekitada tohutuid laineid.

Allikas: digitaalne A Book of Creatures

August, 2022

Vaata lisaks:

Illhvelid (põrguvaalad Islandi folklooris)