Taumafiskur (koletisvaal Islandi mütoloogias)

Taumafiskur ('valjaskala'), koletisvaal Islandi mütoloogias, üks illhvelidest ehk põrguvaaladest.

Ka Taumhveli, Taumur, Taumi, Stóri-hnýfill. Põrguvaaladest kõige ohtlikum ja kardetum. Liha on mittesöödav ja merel tema nime väljaütlemine pole soovitav.

Nimi tuleneb valgetest või roosadest triipudest, mis ulatuvad tema silmadest suuni ja sealt ka. Need triibyd eristuvad teravalt vaala ronkmustast värvist ja sarnanevad valjastega.

Taumafiskurid on julmad ja kiuslikud; nende iseärasuseks on suurepärane mälu ja vihapidamine – nende eest põgenema pääsenuid jälitavad nad seni, kuni kätte saavad. Nad pööravad paate ümber, rebivad neid hammastega puruks või peksavad sabaga.

Taumafiskursile vastumeelsate asjade hulka kuuluvad näritud heinputk, mädanev söödakala, pilsivesi, tursamaksaõli, lehma- või lambasõnnik, väävel, hakitud rebasemunandid, ja raudrohi. Usuti, et nende asjade süütamine enne nende vette viskamist muudab nende tõrjuva mõju veel tugevamaks. Taumafiskurite tähelepanu võidi ka häirida valju müra ja vette visatud tünnide abil. Aitas seegi, kui purjetati otse päikesesse ja pimestati jälitavat vaala.

Allikas: digitaalne A Book of Creatures

August, 2022

Vaata lisaks:

Merekoletised
Illhvelid (põrguvaalad Islandi folklooris)