Saratan / Sarathan / Zaratan (saar-krabi araabia mütoloogias)

Saratan ehk Sarathan ehk Zaratan, saar-krabi araabia mütoloogias. Saratan on araabia keeles 'krabi' või ka 'vähk'. Araabia kirjanik ja filosoof Al-Jahiz (776-868 pKr) krjeldab oma seitsmeköitelises entsüklopeedias (bestiaariumis) Kitāb al-Ḥayawān („Loomade raamat“) tohutu suurusega krabi, kes elab ookeanis. Tema seljal kasvavad taimed, koorikus olevad praod näevad aga välja nagu orud ja kuristikud. Saratan magab keset ookeani, kuni kuni teda saareks pidavad meremehed saarele maabuvad – siis ta ärkab ja sukeldub, uputades need inimesed, kes ei jõua laevale ujuda. Al-Jahiz möönab, et ei tea kedagi, kes oleks koletist näinud.

Nime all Zaratan tuntakse aga hoopiski saarena meres viibivat kilpkonna. Tõenäoliselt on see tulnud J. L. Borgese kuulsa teose, keskaegse mestiaariumi vormis kirjutatud Kujuteldavate olendite raamatu (1957) mõjul. Borges kasutab allikana Al-Jahizi Loomade raamatu hispaaniakeelset tõlget, milles saratani nimeks on zaratan, kuid jätab ära toomata, et tegemist on koorikloomaga.

Saratani / Zaratani alternatiivsed versioonid kirjeldavad teda ka hiiglasliku vaala, kaheksajala või ka suure kalana. Mõnedes lugudes püüab olend ööd ja päevad suuga oma saba kätte saada, kuid ei tule oma suuruse tõttu sellega toime.

Juuli, 2022

Vaata lisaks:

Heikegani / onigani / kimengani (samuraikrabi Jaapanis; Heikeopsis japonica)
Akaei (saar-kala Jaapanis)
Imap Umassoursua (Grööni merekoletis)
Hafgufa (skandinaavia merekoletis, saar-kala)
Aspidokeloon (merekoletis, saar-kala)
Jasconius (iiri merekoletis, saar-kala)
Lyngbakr (islandi merekoletis, saar-kala)
Merekoletised