Ugjuknarpak (koletis inuiti folklooris)

Ugjuknarpak, koletis inuiti folklooris. Ugjuknarpak elas kunagi saarel keset pikka kitsast järve Alaskal Colville'i jõe lähedal. Välimuselt oli see nagu põldhiir, kuid inimesesuurune. Tema nahk oli nii paks ja kõva, et sellest ei suutnud läbi tungida harpuunid, noad erga nooled. Tal oli ka pikk ja tugev sabaga, millega ta haaras saaki.

Inuitid, kes reisisid Nerleqi Point Barrow elanikega kauplema, olid Ugjuknarpaki ees pidevas hirmus. Kui keegi saare läheduses vähimatki häält tegi, sööstis hiigelhiir rünnakule, haaras oma sabaga umiakist kinni ja keeras selle ümber, seejärel hammustas inimesed vees surnuks ia sõi ära.

Vennad Kugshavak ja Hagáneq seiklesid koos ja tegid suuri tegusid, kuni saabus päev, mil nad läksid Ugjuknarpakit tapma. Nad asusid teele varahommikul ja jõudsid vaikides saarele. Ugjuknarpak just ärkas ja haigutas, lõuad nii suured, et vennad nägid nende vahelt koitu. Ugjuknarpak märkas neid ja asus jälitama. Vennad juhtisid ta jõeäärsele tasandikule. Seal põiklesid nad kõrvale koletise igast löögist ja hammustusest ning märkasid lõpuks, et selle nahk on ühest kohast kaelal kortsus. Nad oletasid, et see peab olema loomatema nõrk koht. Relvastatud tulikivist otsadest odadega, pussitasid nad hiiglaslikku hiirt, kuni see lõpuks kokku varises ja suri. Vennad leidsid selle naha seest palju katkiseid nuge ja nooleotsi.

Pea lõigati maha ja viidi paika, kust kõik umiakid seda möödudes nägid. Selle mööda aerutades rääkisid inimesed sosinal ja sidusid koerte lõuad kinni, et nad häält ei teeks.

Juuli, 2022

Vaata lisaks:

Palraijuq (Yukoni eskimode mütoloogia)
Sedna (merejumalanna inuittide mütoloogias)
Amikuk / Amikut / Qamungelriit (kujumuutja eskimode folklooris)
Müütilised veeolendid