Loch Oichi koletis (järvekoletis Šotimaal)

Loch Oichi koletis, järvekoletis Loch Oichi järves (Šotimaa, Highland). Loch Oich on 6,5 km pikkune ja 1 km laiune mageveejärv ning osa Šotimaad läbivast Kaledoonia kanalist. Järv asub Great Gleni nimelises nõos Loch Nessi ja Loch Lochi nimeliste järvede vahel – neis mõlemis elavat järvekoletised nimedega vastavalt Nessie ja Lizzie. Loch Oichi järves väidetavalt elavale olendile ei ole hellitusnime pandud, kuid teda kutsutakse ühe juhtumi tõttu „lapsetapjaks“.

Olendit kirjeldatakse enamasti kui hobuse- või koerapealist madu, kellel on kaks küüru, must nahk ja maokael. Mõnes kirjelduses on kaelal ka lakk nagu hobusel. Osade kirjelduste põhjal sarnaneb olend enam iidse veehobusega (kelpie), teistes on ta rohkem plesiosauruste moodi.

Vaatlused ulatuvad 19. sajandisse, kuid 20. sajandi alguses olevat leidnud aset sündmus, millest koletis sai lapsetapja maine.

Rannajoone lähedal olevat üks poiss olendile selga roninud. Oletatakse, et koletis magas, poiss pidas aga tema küüru suureks kiviks. Siis aga sööstis üles ärganud koletis järve ja viis poisi endaga kaasa. Poissi ei nähtud enam kunagi. Muidugi võib olla tegemist üksnes hiormulooga, et hoida lapsi veekogust eemal.

13. 08. 1936. a sõitis AJ Richards koos poja ja sõbraga järvel paadiga, kui vähem kui 10 jala kaugusel ilmus veepinnale maolaadne olend. Tal olid küürud ja pea, mis sarnanes koera peale. Küürude kõrgus ja ka pikkus olnud umbes 3 jalga ning need asunud üksteisest 3 jala kaugusel.

Juuli, 2022

Vaata lisaks:

Kelpie (veehobune šoti ja iiri folklooris)
Lizzie (järvekoletis Šotimaal)
Nessie (järvekoletis Šotimaal)
Järvekoletised