Davy Jones (merekoletis inglise folklooris)

Davy Jones, merekoletis inglise meremeeste folklooris, merekuradi teisend, asendusnimi. Ta võib ennast ilmutada erineval kujul, kuid tema nägemine laeval on halvaks märgiks, mis ennustab saabuvat orkaani, laevahukku vms. Varaseim kirjanduslik kirjeldus Davy Jonesist on 1751. a ilmunud Tobias Smolletti raamatus „The Adventures of Peregrine Pickle“, milles teda kujutatakse olendina, kellel on suured silmad, kolm rida hambaid, sarved ja saba ning kelle ninasõõrmeist tuleb sinist suitsu.

Davy Jonesi kuvandi tekkimise lugu on ebaselge. Võimalik, et müüt lähtub 1630-ndatel aastatel India ookeanil tegutsenud piraadist nimega David Jones, kuigi too polnud tegelikkuses eriti kuulus. Oletatakse ka, et tegemist võib olla briti kõrtsiomaniku Jonesiga, keda mainitakse 1594. a laulus „Jones's Ale is Newe“: too olla lukustanud purjus meremehed oma õllekappi ja munserdanud siis suvalistele laevadele. Samuti võib olla tegemist lühinägeliku meremehe Duffer Jonesiga, kes olla alatasa laevalt üle parda kukkunud.

Davy Jonesi santsukast (Davy Jones's locker) on metafoor, mis tähendab ülekantult merepõhja, kuhu satuvad hukkunud meremehed.

20. sajandil oli Davy Jones tegelane mitmetes muusikalides, koomiksites, telesarjades ja mängufilmides; 21. sajandil kehastas teda Johnny Depp filmisarjas „Kariibi mere piraadid“.

Juuli, 2022

Pilt: George Cruikshanki illustratsioon Tobias Smolletti raamatus „The Adventures of Peregrine Pickle“ (1932. a)

Vaata lisaks:

Lambtoni maduuss (draakonilaadne olend inglise folklooris)
Merekoletised