Chalchiuhtlicue (asteegi veejumalus)

Chalchiuhtlicue, asteegi mütoloogias jõgede, järvede, ojade ja muu magevee jumalanna. Ta oli vihmajumal Tlaloci naine, mõnes müüdis ka õde; aitas Tlalocil valitseda Tlalocani paradiislikku kuningriiki. Nimi tähendab tõlgituna 'tema, kes kannab nefriitseelikut' või 'tema, kes kannab rohelist seelikut'.

Chalchiuhtlicue toob põldudele viljakust ja teda arvati kaitsevat ka naisi ja lapsi. Sarnaselt teistele asteegi veejumalatele seostati teda sageli madudega. Tal oli mütoloogias topeltroll nii elu andja kui ka lõpetajana. Asteegi viie päikese loomise müüdis juhtis Chalchiuhtlicue maailma neljandat loomist, kuid põhjustas ka neljanda päikese (maailma) hävimise, kui vabastas 52 aastaks vihma, mis põhjustas hiiglasliku üleujutuse. Ehitas ka silla taeva ja maa vahele ning tema soosingus viibijatel lubati seda läbida, teised aga muudeti kaladeks. Pärast üleujutust arenes viies päike, praegune maailm.

Chalchiuhtlicued on peetud uppumissurmade põhjustajaks, ent ka vee võlude andjaks ning laste ja vastsündinute eestkostjaks.

     

Juuni, 2022

Vaata lisaks:

Pariacaca (veejumal Peruu inkade mütoloogias)
Cipactli (ürgne merekoletis asteegi mütoloogias)
Tlaloc (asteegi ja tolteegi vihma ja veejumal)
Ahuitzotl (veeolend asteegi mütoloogias)
Müütilised veeolendid