Ahuitzotl (veeolend asteegi mütoloogias)

Ahuitzotl, ka Ahuizotl, müütiline veeolend asteekidel. Nimi pärineb nahuatli keelest, milles āhuitzotl on kas 'ogaline veeloom' või ka 'veekoer'.
Ahuítzotl näeb välja nagu musta karva, väikeste teravate kõrvade koer, kelle käed on manipuleerimisvõimelised nagu pesukarul või ahvil ja kelle saba otsas on samuti käsi. Inimeste vettetõmbamiseks kasutab oma saba. Eelistab süüa ohvrite silmi, küüsi ja hambaid. Elupaigaks on jõed ja järved.

Ühes loos jutustatakse, et ahuizotl oli järvede valvur, kaitsmaks seal asuvaid kalu. Teistes lugudes saatsid vee- ja vihmajumalad Tlaloc ja Chalchiuhtlicue ahuizotli selleks, et ta koguks neile meeldivate surelike hingi.
Kui ahuizotl polnud mõnda aega edukalt inimest püüdnud, oli tal varuks kaks võtet inimeste lähemale meelitamiseks. Nii võis ta tekitada häält, mis sarnanes inimlapse hädaldamisega, ent võis ka panna veekogus olevad konnad ja kalad veepinnale hüppama, et kalurid kohale tuleks.
Kui kahtlustati, et inimese on tapnud ahuizotl, tohtisid surnu keha puudutada ainult preestrid. Kui võhik peaks keha puudutama, siis oleks ta kas ahuizotli järgmine ohver või hakkaks põdema podagrat.

Asteekide valitseja Auítzotl võttis endale nime just selle olendi järgi ja pidas teda enese kaitsjaks.

Konkistadoor Hernán Cortés teatas kord Kastiilia kuningale, et ahuizotli poolt tapeti üks tema meestest.

Ahuítzotli kirjeldused sarnanevad veeloomade seast kõige enam saarmaga.

Juuni, 2022

Vaata lisaks:

Cipactli (ürgne merekoletis asteegi mütoloogias)
Tlaloc (asteegi ja tolteegi vihma ja veejumal)
Chalchiuhtlicue (asteegi veejumalus)
Müütilised veeolendid