Niitangerlased (Nemichthyidae)

Niitangerlased (Nemichthyidae), kiiruimsete luukalade sugukond angerjaliste (Anguilliformes) seltsist. Inglise snipe eels; saksa Schnepfenaale; soome nokka-ankeriat; vene нитехвостые угри.

Keha pikk ja peenike, pika väljaveninud linnunokka meenutava peaga, saba aheneb niitjaks. Läbivad nagu teisedki angerjalised arengus leptotsefaali-staadiumi. Metamorfoosi ja suguküpsuseni jõudmise ajal on neil pikad peenikesed lõuad tillukeste ja tihedate hammastega. Täiskasvanuks saades kaovad isastel pikad lõuad ja hambad ning nende välimus muutub sedavõrd, et vahel on neid käsitletud eraldiseisvate liikidena. Sellised moonded võimaldavad oletada, et niitangerlased hukkuvad varsti pärast kudemist. Eluiga võib olla kuni 10 a.

Levinud Atlandi, India ja Vaikses ooeanis peamiselt troopilistes ja subtroopilistes vetes mõnesaja meetri sügavusel, kuid mõni liik ka enam kui 2000 m sügavusel. Toituvad peamiselt süvamere krevettidest. Veealustest aparaatidest on jälgitud, kuidas niitangerlased seisavad liikumatult veesambas, oodates sobiliku toidupala lähemale hõljumist.

Sugukonnas on 3 perekonda ja 9 liiki (FishBase, 2020):

Avocettinanokkangerjad (4 liiki). Atland, India ja Vaikne ookean

Labichthys – näpitsangerjad (2 liiki).

Nemichthys – niitangerjad (3 liiki).

                                                                                                                                                                                          Juuli, 2020

Vaata lisaks:

Angerjalised (Anguilliformes)
Niitangerjad (Nemichthys)
Näpitsangerjad (Labichthys)
Nokkangerjad (Avocettina)