Kapenta, ka matemba (Tanganjika trissad)

Kapenta, ka matemba (Tanganjika trissad), ühine nimetus Tanganjika järvest ja ka teistest Aafrika järvedest püütavatele kahele kalaliigile: järvetrissa (Limnothrissa miodon) ja triiptrissa (Stolothrissa tanganicae). Nimetus on levinud esmajoones Zambias, Malawis ja Zimbabwes. Need liigid moodustavad põhilise biomassi Tanganjika järves, Malawi järves, Kariba järves, Cahora Bassa veehoidlas jm.

Kapentat püütakse öisel ajal vastavate kapenta-platvormide abil (ka kaldalt või paatidest). Kalad meelitatakse kohale valguse abil (LED-lambid, petrooleummlambid), ja haaratakse siis veest suurte natt-võrkudega.

Tavaliselt kuivatatakse kapentat päikese käes. Kuivatamine kestab ilmast olenevalt ööpäeva või ka kauem. Kuna püügihooaeg on vihmaperioodil, ei pruugi kuivatamine alati korralikult õnnestuda ja kaod on suured. Seepärast on hakatud kapentat enne kuivatamist ka soolama (vahekord 1:12).

Kapentat turustatakse tänapäeval ka külmutatuna – see on kallim kuivatatud kapentast. On üritatud ka suitsutamist, kuid sellest siiski loobutud.

                                                                                                                                                                                          Juuni, 2020

Vaata lisaks:

Triiptrissa (Stolothrissa tanganicae)
Järvetrissa (Limnothrissa miodon)
Kuivatamine/vinnutamine