Vetikaõgijad (Gyrinocheilus)

Vetikaõgijad (Gyrinocheilus), kiiruimsete luukalade ainuke perekond karpkalaliste (Cypriniformes) seltsi vetikaõgijalaste (Gyrinocheilidae) sugukonnast. Inglise algae-eaters.

Leviala Kagu-Aasias. Kiiretes mägijõgedes.

Alalõualuud on hammasteta, poiseid pole. Lihav ülahuul on liitunud alahuulega ja moodustab iminapa, mis võimaldab kividele kinnituda. Huulte siseküljel olevad kurrud moodustavad hõõrla, millega kala kraabib kividelt vetikaid. Kuna vähetoitvat pealiskasvu tuleb süüa palju, on sooltoru väga pikk (14 kala pikkust). Selja ja pärakuuimedel on tugevalt arenenud radiaalharjad, mis kaitsevad kiirtevahelist uimekilet kiires voolus kantud liivaterakestega vigastamise eest (sellised harjad on vaid kaladel, kes elavad kiirevoolulistes mägijõgedes). Neil on eripärane hingamine: mõlemal pool asuvad lõpuseavad on jagunenud kaheks – ülemisteks ja alumisteks; nad ei tõmba vett ja koos sellega hapnikku endasse läbi suu, vaid läbi ülemiste lõpuseavade ja väljutavad alumistest. Et ülemised lõpuseavad on väga väikesed, hingab kala väga kiiresti, üle 200 korra minutis. Niimoodi hingates saavad vetikaõgijad kinnituda kividele ja toituda, mis oleks võimatu, kui nad hingaks läbi suu.

Perekonda kuulub 3 liiki (FishBase, 2020):

Gyrinocheilus aymonieri (Tirant, 1883) (Siamese algae-eater) – siiami vetikaõgija. Aasia: Mekongi, Chao Phraya ja Meklongi vesikondades; Malaka poolsaare põhjaosas. Suurtes ja keskmistes jõgedes, ujuba ka üleujutatud põldudele. Toitub pealiskasvudest, fütoplanktonist, ka zooplanktonist ja putukavastseist. Demersaalne. Potamodroomne. Pikkus kuni 28 cm (SL). Pole ohustatud. Äripüük (suuremaid müüakse turgudel, väiksematest valmistatakse prahokit). Rohke akvaristikaäri.

 

Gyrinocheilus pennocki (Fowler, 1937) (spotted algae-eater) – täpiline vetikaõgija. Aasia: Mekongi vesikonnas. Mägijõgedes, kärestikes. Demersaalne. Potamodroomne. Pikkus kuni 28 cm (SL). Pole ohustatud. Äripüük.

 

Gyrinocheilus pustulosus Vaillant, 1902 (Borneo algae-eater) – borneo vetikaõgija. Aasia: Borneo saarel Kapuasi, Mahakami ja Kayani vesikondades. Demersaalne. Pikkus kuni 35,5 cm (TL). Ohustatus määramata. Akvaristikaäri.

                                                                                                                                                                                          Mai, 2020

Vaata lisaks:

Karpkalalised (Cypriniformes)