Lammiviidikad (Paralaubuca)

Lammiviidikad (Paralaubuca), kiiruimsete luukalade perekond karpkalaliste (Cypriniformes) seltsi karpkalalaste (Cyprinidae) sugukonna nugaviidiklaste (Cultrinae) alamsugukonnast.

Leviala Kagu-Aasias. Leiavad kasutamist toidukaladena.

Perekonnas on 5 liiki (FishBase, 2020):

Paralaubuca barroni (Fowler, 1934) – barroni lammiviidikas. Aasia: Mekongi ja Chao Phraya vesikondades Hiinas, Tais, Kambodžas, Myanmaris ja Vietnamis. Bentopelaagiline. Aeglase vooluga suurtes jõgedes. Toitub zooplanktonist ja vahel ka putukatest. Pikkus kuni 15 cm (SL), tavapikkus 10 cm (SL). Pole ohustatud. Tõenäoliselt kasutatakse prahoki (kalapasta) valmistamiseks.

 

Paralaubuca harmandi Sauvage, 1883 – harmandi lammiviidikas. Aasia: Mekongi ja Chao Phraya vesikondades Tais, Laoses, Kambodžas ja Vietnamis. Bentopelaagiline. Aeglase vooluga suurtes jõgedes, üksikuna ja hajusalt. Toitub zooplanktonist ja ka suurematest putukatest. Pikkus kuni 21,9 cm (SL), tavapikkus 13,5 cm (TL). Pole ohustatud. Äripüük ja elatuspüük. Kasutatakse prahoki (kalapasta) valmistamiseks, ka soolatuna ja kuivatatuna.

 

Paralaubuca riveroi (Fowler, 1935) – rivero lammiviidikas. Aasia: Mekongi, Chao Phraya ja Meklongi vesikondades; Malaka poolsaarel. Bentopelaagiline. Suurtes jõgedes, hajusalt. Toitub zooplanktonist, harvem putukatest. Pikkus kuni 18 cm (SL). Pole ohustatud. Kasutatakse prahoki (kalapasta) valmistamiseks.

 

Paralaubuca stigmabrachium (Fowler, 1934) – laikuim-lammiviidikas. Aasia: Mekongi ja Chao Phraya vesikondades. Bentopelaagiline. Pikkus määramata. Ohustatus määramata.

Pilt puudub

Paralaubuca typus Bleeker, 1864 – harilik lammiviidikas. Aasia: Mekongi, Chao Phraya ja Meklongi vesikondades; Malaka poolsaarel. Bentopelaagiline. Aeglase vooluga suurtes jõgedes, parvena, ka üleujutatud kaldametsas. Toitub zooplanktonist, harvem putukatest. Pikkus kuni 18 cm (SL). Pole ohustatud. Vähene äripüük, elatuspüük. Kasutatakse prahoki (kalapasta) valmistamiseks, turustatakse ka kuivatatuna või värskena.

                                                                                                                                                                                          Märts, 2020

Vaata lisaks:

Nugaviidiklased (Cultrinae)