Homaarid (Homarus)

Homaarid (Homarus), kümnejalalised merevähid homaarlaste (Nephropidae) sugukonnast. Inglise sea crayfish; saksa Hummer; prantsuse homard.

Perekonda kuulub 2 liiki:

Homarus americanusameerika homaar

Homarus gammaruseuroopa homaar

Meenutavad väliselt jõevähki. Kaks liiki on teineteisega väga sarnased. Tavaliselt eristataksegi neid geograafilise leviku järgi: Euroopa homaarid on levinud Atlandi ida- ja ameerika homaarid Atlandi lääneosas. Läänemeres homaare ei elutse.

Töönduslikult tähtsad püügiobjektid. Majanduslikult on eriti oluline ameerika homaar, keda püütakse maailmas homaarlastest kõige rohkem. Euroopa homaar on kuliaarselt küll kõrgemas hinnas, kuid tema väljapüük on umbes 30 korda väiksem. Kulinaarses mõttes edestab homaar kõiki teisi koorikloomi nii hinna kui ka maitseomaduste poolest. Parim on 500-600 g homaar. Valge liha asub tagakehas, sõrgades ja jalapaarides. Söömisel kasutatakse spetsiaalset pikka ja õhukest homaarikahvlit ning sõrgade ja jalgade koorik purustatakse homaaritangidega.

Viimati: veebruar 2018

Vaata lisaks:

Homaarid kulinaarias
Euroopa homaar (Homarus gammarus)
Homaarlased (Nephropidae)
Ameerika homaar (Homarus americanus)