Hernes

Hernes


Värskete, noorte hernestega püütakse neid eelnevalt töötlemata, otse kaunast võttes.
 
Kuivanud herned (eelistatult "krimpsus") leotatakse vees toatemperatuuril, milleks võib aega kuluda 12 tunnist 3 ööpäevani, sõltuvalt herneste kuivusest. Seejärel herned keedetakse, kusjuures keetmiseks tuleks kasutada leotusvett.  
Keedutvette lisatakse piima (2 klaasi liitri vee kohta) ja teelusikatäis söögisoodat. Keetmiseks, mis kestab 1,5-2 tundi, pannakse leotatud herned kastrulisse hõredast riidest kotikeses.

Söödaks valitakse terved, koorimata, vigastamata kestaga herned. Pärast keetmist herned pestakse ja nõrutatakse kurnas ning kuivatatakse riidel õhukese kihina. Säilitatakse toiduõliga niisutatud riidesse keeratuna. Kui kavas on herned kiiresti ära kasutada, võib neid hoida ka vees.

Konksule pannakse kas 1 suurem või 2-3 pisemat hernetera. Konksu teravik surutakse hernesse "hernepoolte" vahelt, sealt, kus tärkab idu. Konksule pandud hernest võib kergelt muljuda, et paljastuks viljaliha.

Kasutada võib ka konserveeritud herneid.

Püütakse käsiõnge või tonkadega. Võtavad latikas, säinas, karpkala, särg, koger.

Allikas:
V.Korþets, Õngitsemine. Tln., 2003
Kalale.ee KIK