Helkteibikud (Luxilus)

Helkteibikud (Luxilus),kiiruimsete luukalade perekond karpkalaliste (Cypriniformes) seltsi karpkalalaste (Cyprinidae) sugukonna alamsugukonnast teiblased (Leuciscinae). Inglise highscale shiners.

Leviala Põhja-Ameerikas. Järvedes, väikestes ja suurtes jõgedes, ojades. Toituvad õhuputukatest, vee-selgrootutest, ainuraksetest ja sini-rohevetikatest.

Perekonnas on 9 liiki (FishBase,2020):

Luxilus albeolus (D. S. Jordan, 1889) (white shiner) – valge helkteibik. USA: Atlandi nõlval Chowani jõe vesikonnast Virginias kuni Cape Fear'i jõe vesikonnani Põhja-Varolinas; New jõe vesikonnas Lääne-Virginias, Virginias ja Põhja-Carolinas. Demersaalne. Parasvöötmes Kiire või mõõduka vooluga väikestes jõgedes ja ojades. Rühmiti. Toitub peamiselt vetikatest ja pisi-selgrootuist. Pikkus kuni 11 cm (TL). Pole ohustatud.



Luxilus cardinalis (Mayden, 1988) (cardinal shiner) – kardinal-helkteibik. USA: Arkansase jõe vesikonnas Missouri edelaosas, Arkansase loodeosas, Kansase idaosas ja Oklahoma idaosas. Demersaalne. Parasvöötmes. Kiire või mõõduka vooluga väikestes jõgedes ja ojades. Rühmiti. Toitub peamiselt vetikatest ja pisi-selgrootuist. Pikkus kuni 13 cm (TL). Pole ohustatud.



Luxilus cerasinus (Cope, 1868) (crescent shiner) – kirsspunane helkteibik. USA: Jamesi, Roanoke, Chowani, New ja Cape Feari (ülemjooksul) jõgede vesikondades Virginia ja Põhja-Carolina osariikides. Demersaalne. Parasvöötmes. Kiire või mõõduka vooluga väikestes jõgedes ja ojades. Eelistab kivist või liivast-kruusast taimestikuta veepõhja. Rühmiti. Toitub peamiselt vetikatest ja pisi-selgrootuist. Pikkus kuni 11 cm (TL). Pole ohustatud.



Luxilus chrysocephalus Rafinesque, 1820 (striped shiner) – kuldpea-helkteibik.USA: Suure Järviste ja Mississippi vesikondades New Yorgi osariigi lääneosast ja Wisconsini osariigist lõunasuunas Alabama, Loouisiana ja Texase (idaosa) osariikideni; Mehhki lahe ranniku vesikondades Mobile lahest (Georgias ja Alabama) kuni Sabine jõeni Louisianas. Demersaalne. Subtroopikas. Kiire või mõõduka vooluga väikestes ja keskmistes jõgedes. Eelistab kivist või kaljust veepõhja. Toitub õhuputukatest, vee-selgrootuist, niitvetikatest. Pikkus kuni 24 cm (TL), tavapikkus 8,3 cm (TL), eluiga kuni 4 a. Pole ohustatud.



Luxilus coccogenis (Cope, 1868) (warpaint shiner) – punapõsk-helkteibik. USA: Tennessee ülemjooksu vesikonnas Virginias, Põhja-Carolinas, Tennessees, Georgia põhjaosas ja Alamaba põhjaosas, Savannah jõe lisajõgedes Põhja-Carolinas ja Lõuna-Carolinas, Santee jões ning New jões Põhja-Carolinas. Pelaagiline. Parasvöötmes. Kiire või mõõduka vooluga väikestes ja keskmistes jõgedes. Eelistab kruusast või kaljust veepõhja. Toitub peamiselt vette langenud õhuputukatest. Pikkus kuni 14 cm (TL), tavapikkus 8,9 cm (TL), eluiga kuni 4 a. Pole ohustatud.



Luxilus cornutus (Mitchill, 1817) (common shiner) – helmeslaup-helkteibik. USA ja Kanada: Suure Järvistu, Hudsoni lahe ja Mississippi vesikondades Nova Scotiast kuni Saskatshevani kaguosani (Kanada) ning lõunasuunas Jamesi jõe vesikonnani Virginias, Ohio põhjaosas, Missouri keskosas ja Colorados (USA). Demersaalne. Parasvöötmes. Kiire või mõõduka vooluga väikestes ja keskmistes jõgedes. Eelistab kruusast või kaljust veepõhja. Toitub peamiselt vette langenud õhuputukatest. Pikkus kuni 18 cm (TL), tavapikkus 8,3 cm (TL), eluiga kuni 6 a. Pole ohustatud.



Luxilus pilsbryi (Fowler, 1904) (duskystripe shiner) – tumetriip-helkteibik. USA: White jõe ja Little Red jõe jõgikondades Missouri lõunaosas ja Arkansase põhjaosas. Demersaalne. Parasvöötmes. Kiire või mõõduka vooluga väikestes ja keskmistes jõgedes. Eelistab liivast või liivast-kruusast taimedeta veepõhja. Rühmiti. Toitub peamiselt vetikatest ja pisi-selgrootutest. Pikkus kuni 13cm (TL). Pole ohustatud.



Luxilus zonatus (Putnam, 1863) (bleeding shiner) – verev helkteibik. USA: Ozarki vesikonna lisajõgedes Missouris, Mississippi jões Missouri lõunaosas ja Arkansase kirdeosas. Demersaalne. Parasvöötmes. Kiire või mõõduka vooluga väikestes jõgedes ja ojades. Eelistab kivist või liivast-kruusast veepõhja. Rühmiti. Toitub peamiselt vetikatest ja pisi-selgrootutest. Pikkus kuni 13 cm (TL), eluiga kuni 6 a. Pole ohustatud.



Luxilus zonistius D. S. Jordan, 1880 (bandfin shiner) – vöötuim-helkteibik. USA: Apalachicola jõe vesikonnas Georgias, Alabamas ja Floridas; Savannah, Altamaha ja Coosa jõgede lisajõgedes Georgias; Tallapoosa jões Georgias ja Alabamas. Demersaalne. Parasvöötmes. Kiire või mõõduka vooluga väikestes jõgedes ja ojades. Eelistab kivist või liivast-kruusast taimedeta veepõhja. Rühmiti. Toitub peamiselt vetikatest ja pisi-selgrootutest. Pikkus kuni 10 cm (TL). Pole ohustatud.


Veebruar, 2020

Vaata lisaks:

Teiblased (Leuciscinae)