Kaldsuud (Clinostomus)

Kaldsuud (Clinostomus), kiiruimsete luukalade perekond karpkalaliste (Cypriniformes) seltsi karpkalalaste (Cyprinidae) sugukonna alamsugukonnast teiblased (Leuciscinae). Levinud Põhja-Ameerika idaosas.

Perekonnas on 2 liiki (FishBase, 2020):

Clinostomus elongatus (Kirtland, 1840) (Redside dace) – sale kaldsuu. Hudsoni jõe ja Susquehanna jõe ülemjooksu vesikondades New Yorgi ja Pennsylvania osariikides (USA); Suures Järvistus (puudub Soperiori järves) ja Mississippi vesikonnas New Yorgist (USA) ja Ontario lõunaosast (Kanada) kuni Minnesota ja lõunas Lääne-Virgina ning Kentuckyni (USA). Demersaalne. Parasvöötmes. Aeglase voolu ja liivase või kivise põhjaga väiksemates jõgedes. Hoidub kaladalähedasse taimestikku. Toitub vette langenud õhuputukatest, samuti veeputukatest. Pikkus kuni 12 cm (TL), tavapikkus 8,9 cm (TL), eluiga kuni 4 a. Pole ohustatud.



Clinostomus funduloides Girard, 1856 (Rosyside dace) – fundulus-kaldsuu. USA ida- ja kaguosas, sh. Delaware jõe, Savannah jõe ning Ohio jõe vesikondades; asustatud ka Virginia osariigi lääneossa. Demersaalne. Parasvöötmes. Kiire voolu ja kivise põhjaga väiksemates jõgedes ja ojades. Parvena. Toitub veeputukatest, putukavastsetest ja vetikatest. Pikkus kuni 11,5 cm (TL), tavapikkus 6,7 cm (TL). Pole ohustatud.


Jaanuar, 2020

Vaata lisaks:

Teiblased (Leuciscinae)