Illingworth, Alfred Holden

Illingworth Alfred Holden (1869-1923), haspelrulli leiutaja. Illingworthide suguvõsale kuulus Inglismaal suur tekstiilitööstus ja insenerihariduse saanud Alfred Holden asus tööle suguvõsa ettevõttes. Seal tuli Alfredile, kes oli ka kirglik kalastaja, haspelrulli idee. Nimelt keriti masinatega niiti poolidele niimoodi, et pool ise olid liikumatu ja niidi keris poolile ümber pooli liikuv traadist niidikerija. Mõte õngenööri rullile haspeldamisest haaras Alfredi sedavõrd, et ta kolis Šotimaale Glasgow´sse, rajas väikese töökoja ning hakkas valmistama näidismudeleid. 04. mail 1905.a. anti inglise patent tootele “Illingworth No.1 casting thread line reel”.

Illingworthi rull N 1

Haspelrulli esimene mudel oli kaugel täiuslikkusest. Nöörilaotaja sarnanes vägagi sellele, mida tekstiilitööstuses kasutati, ka oli rulli pool pikk ja peenike nagu kudumisvabrikus. Töö aga jätkus. Leiutaja asutas oma töökoja baasil ettevõtte "The Light Casting Reel Co. Ltd" ning töötas välja uued mudelid. Rullil "Illingworth No. 3" (1916. a) on juba märksa lühem ja suurema läbimõõduga pool; lihtne, tänapäevase kujuga nöörilaotaja; eesmine, astmelise sammuga kalapidur ja hammasratastik ülekandega 3:1.

Illingworthi rull N 2


Illingworthi rull N 3


Illigworthi rull N 4


Illingworthi rull nr 5

Väidetavalt töötasid umbes samal ajal ka prantsuse konstruktorid samasuguse süsteemiga rulli, kuid haspelrulli leiutamise au kuulub ikkagi Alfred Holden Illingworthile. Laialdasemalt hakkas uudne õngerull levima siiski alles veerand sajandi pärast. 20. saj 40-ndatel aastatel võtsid haspelrulli omaks kõigepealt Põhja-Ameerika kalamehed, pärast II maailmasõda ka eurooplased.

September, 2018

Vaata lisaks:

Haspelrull
Õngerulli ajalugu