Atlandi pelamiid (Sarda sarda)

Atlandi pelamiid (Sarda sarda) on ahvenaliste seltsi makrelllaste (Scombridae) sugukonda ja pelamiidide (Sarda) perekonda kuuluv  kalaliik.

[Inglise atlantic bonito, pelamid; saksa Pelamide; prantsuse bonite à dos rayé; kreeka palamida, doriki, koini jm; itaalia paamia, palamida, paramira jm; portugali bonito, cavala, sarda, serra jm; hispaania bonito del Atlantico; soome sarda; vene пеламида атлантическая]



Esimese seljauime eesosa rinnauime aluse kohal (20-22 ogakiirt); rinnauimed lühikesed (23-26 pehmet kiirt), rindmikuturvisest tagapool paiknevad kehal soomused. Küljejoon lainjas. Ülapool terassinine, külje keskjoonest kõrgemal mitu pikka vööti. Harilikult rannavööndis, koeb mais-juunis (Vahemeres).1

"Atlandi pelamiid /---/ elutseb Ameerika, Aafrika ja Euroopa rannikul (tungib põhjas kuni Inglismaa ja Lõuna-Norrani), ta esineb ka Vahemeres ja Mustas meres. See anchoovistest, sardiinidest, makrellidest ja stauriididest toituv röövkala on väga ablas — ühes maos võib leiduda kuni 75 6—10 cm pikkust anchoovist.
Pelamiid tuleb kevadel Vahemerest Musta merre toituma ja kudema, sügisel lahkub enamik Bosporuse väina kaudu soojadesse vetesse, kuid osa isendeid jääb talvituma. /---/ Musta merre siirduva pealmiidi arvukus muutub tunduvalt ja korrapäratult. /---/ Kolmeaastaselt, kui kala saab suguküpseks, kaalub ta 2,5—3 kg.
/---/
Pelamiidide liha on maitsev, küllalt rasvane (Musta mere pelamiidil koguneb sügiseks lihastesse kuni 10—12% rasva) ja seda kasutatakse suitsutatult või konserveeritult."2

Fishbase's suurim pikkus 91,4 cm (tavapärane 50 cm), suurim kaal 11 kg, pikim eluiga 5 a.

Väljapüük 2000-2012 a vahemikus 20 000- 83 000 tonni aastas. Suurim püüdja on Türgi, järgnevad Maroko, Holland jt.

Huvikalastajad tabavad pelamiidi kaaskalana trollingupüügil tuune püüdes.

Pelamiid on populaarne toidukala ka Vahemere-maades. Väiksemaid kalu (alla 1 kg) enamasti grillitakse steikidena, suurematest valmistatakse lakerda't - see on türgipärane kalaroog, mille puhul kala (makrell, tuun, pelamiid) tükeldatakse, soolatakse ning marineeritakse enne söömist sibula, sidrunimahla ja oliiviõliga. Hispaanias ja Alzheerias valmistatakse pelamiidist escabeche´t, mis kujutab enesest praetud kala marineerimist äädika või sidrunimahla, sibula jt maitseainetega. Samuti valmistatakse pelamiidist konserve.
Küpsetatud pelamiidi serveeritakse ka külmana.

Allikad:
1 P. Miller, M. Loates. Euroopa kalad. Tallinn, 2006
2 Loomade elu 4. kd Kalad. Tallinn, 1979
Sarda sarda Fishbase's (August, 2014)
Atlantic bonito Wikipedias (inglise)
August, 2014

Vaata lisaks:

Pelamiidid (Sarda)
Lakerda (türgipärane soolakala)
Kalale.ee KIK