Vikertint (Osmerus mordax)

Vikertint (Osmerus mordax) on kalaliik tintlaste (Osmeridae) sugukonna meritintide (Osmerus) perekonnast. 

Inglise rainbow smelt; saksa Amerikanischer Stint; prantsuse eperlan arc-en-ciel; soome amerikankuore; vene зубастая корюшка, азиа́тская ко́рюшка, американская корюшка]



Varasemalt käsitletud kahe alamliigina: Osmerus mordax mordax ja Osmerus mordax dentex. Viimasel ajal alamliike ei eristata. Küll aga käsitletakse vahel iseseisvana liiki Osmerus dentex.
Veel varasemalt käsitleti hambulist meritinti hariliku meritindi alamliigina Osmerus eperlanus dentex.1 

Erineb harilikust meritindist pikema küljejoone ning tugevamate hammaste poolest. Pikkus kuni 35,6 cm.
Levinud tsirkumpolaarselt Põhja-Jäämerre suubuvate jõgede suudmealadel: Põhja-Ameerika rannikul ja jõgedes, samuti leidub järvedes, ka Suures Järvistus; Venemaal Valgest merest ja Barentsi merest Beringi väinani, Vaikses ookeanis Beringi väinast Korea poolsaareni ning Jaapanini (Hokkaidoni). Tshukotkal, Kamtshatkal, Ohhoota mere rannikul, Kuriili saartel, Amuuris, Peeter Suure lahes. 

Põhja-Ameerikas ja Venemaal on ameerika meritint talvise huvikalastuse objektiks. Toiduks kasutatakse enamasti praetult või vinnutatult.
Tööndusliku kalastuse aastased kogusaagid on ulatunud üle 15 000 tonni (1968.a.), aastatel 2000-2011 on väljapüük jäänud vahemikku 743-2263 tonni. Püüdjateks on Kanada, USA ja Venemaa.

 

Allikad:
1 Loomade elu 4 kd Kalad. Tallinn, 1979
 азиа́тская ко́рюшка Wikipedias (vene)
Rainbow smelt Wikipedias (inglise)
Amerikankuore Wikipedias (soome)
Osmerus mordax mordax FishBase's
Osmerus mordax dentex FishBase's
Juuni, 2014

Vaata lisaks:

Tindid (Osmerus)
Meritint (Osmerus eperlanus)
Tintlased (Osmeridae)