Su Anasi / Su Anasõ / Suu Anasõ / Suvanasõ (vete-ema mõnedel türgi-tatari rahvarühmadel)

Su Anasi ehk Su Anasõ ehk Suu Anasõ ehk Suvanasõ ('vete-ema'), vetevaldjas mitmetel türgi-tatari rahvasrühmadel (kaasani tatarlased, läänesiberi tatarlased, mišäärid, kumõkid, karatšaid), türgi veevaldja Su Iyesi ja/või Su Ana versioonid ja vahel ka tuntud Su Iyesi või Su Ana nimelistena.

Su Anasit kujutleti antropomorfse olendina ja tema mees oli Su Babasõ ('vete-vana'), samuti võis neil olla lapsi, keda vahel kutsuti iyasideks.

Oma laste pesemiseks tuleb Su Anasi keskööl vee kohal olevale sillakesele. Inimestele näitab ta ennast jõe kaldal juukseid kammiva naisena. Usuti, et ta võib saata inimestele põua või haigused ja neid uputada. Seepärast viskas oma mehe kodus esimest korda vee järele minev noorik Su Anasile vette mündi.

Läänesiberi tatarlaste hulka kuuluvatel tobolski tatarlastel on Su Anasi tuntud kui Sou Korotkojah (соу короткоях) ja teda arvati valitsevad kurjasid veevaime, kes haaravad inimestel jalgadest ja veavad neid vette. Teda kujutleti pikkade hallide juustega vanamoorina ja tema atribuutideks peeti kuldseid ämbreid ja kuldset kammi.

Allikad: Wikipedia // Мифы народов мира. М.: Советская энциклопедия, 1980, lk 947

September, 2023

Vaata lisaks:

Su iyesi / Su Ana / Su Ata (veevaim türgi-tatari mütoloogias; tengrismis)