Su iyesi / Su Ana / Su Ata (veevaim türgi-tatari mütoloogias; tengrismis)

Su Iyesi ('veeisand'), veevaim Türgi mütoloogias. Olend on tuntud ka teistes türgi keeltes ja neid kõnelevate rahvaste kultuuriruumis (tatari Су Иясе või Su İyäse; tšuvašši Шыв Ийӗ; sahha: Уу Иччи) veevaim. See on kehatu, immateriaalne olend, kes võib aga muutuda naissoost olendiks; mõnikord on teda kujutatud ka härjana.

Vihastudes lõhub Su Iyesi tamme, uhub minema vesiveskid, uputab inimesi ja loomi. Ta viib inimesed oma veealustesse eluruumidesse orjadeks. Türgi muinasjuttudes elab ta tiikides või jõgedes, tatari muinasjuttudes on ta aga sama olend kui Su Ana ('vee-ema'). Su Iyesit seostatakse vahel selliste sündmustega nagu üleujutused, tormid või laevaõnnetused. Mõnede juttude põhjal võib ta olla heatahtlik.

Su Ana ("vee-ema") on sageli mainitud kui Su Iyesi naisvorm. Väidetavalt ilmub ta alasti noore naisena kauni näo ja pikkade juustega, mis on kaetud mustade kalasoomustega. Tal on kalasaba ja silmad, mis põlevad nagu tuli. Ta sõidab mööda jõge pooluppunud palgil ja teeb valju pladinat. Inimeste uppumised on väidetavalt Su Ana töö. Ta on Su Ata naine. Talle meeldivad kaldad ja vahel ka veest välja tulla.

Su Ava erinevates türgi keeltes: tuvan Суг Ава; usbeki Suv Ona; tatari Су Әни või Су Ана; aserbaidžaani Su Ana; kasahhi Су Ана; tšuvaši Шыв Анне või Шу Абай; baškiiri Чыу Апай; sahha Уу Ий̃э; türkmeeni Suw Ene või Suv Eje; kirgiisi Суу Эне; altai Суу Эне; hakassi Суғ Ине või Суғ Иӌе; karatšai-balkaari Суу Ана; gagauusi Su Ana.

Su Ata ('veeisa') on Su Iyesi meessoost vorm. Ta on konnataolise näo ja roheka habemega vanamees, kelle keha on kaetud vetikate ja mudaga. Käte asemel on tal ujunahaga käpad. Tavaliselt sõidab ta mööda oma jõge. Su Ana on jõe- ja järvevaim. Kui keegi on uppunud, ütlevad inimesed sageli: "Su Ata võttis ta ära." Ta vihkavat inimesi, kes vett reostavad. Et talle meeldida, tuleb visata vette terve leib.

Su Ata türgi keeltes: tuva Суг Ата; usbeki Suv Ota; tatari Су Әти või Su Ata; aserbaidžaani Su Ata; kasahhi Су Ата; tšuvašši Шыв Атте või Шу Ашшӗ; baškiiri Чыу Атай; jakuudi Уу Ача; türkmeeni Suw Ata; kirgiisi Суу Ата; altai Суу Ада; hakassi; Суғ Аба või Суғ Ада; karatšai-balkaari Суу Ата; gagauusi keel Su Ata.

Allikas: Wikipedia

August, 2022

Vaata lisaks:

Su iyesi baškiiri mütoloogias
Su Anasi / Su Anasõ / Suu Anasõ / Suvanasõ (vete-ema mõnedel türgi-tatari rahvarühmadel)
Su perisi (kasahhi näkk)
Baškiiri vetevaldjad
Göl iyesi / Köl iyesi (türgi ja altai järvevaldjas)
Irmak Iyesi / Yirmag / Ögüz iyesi (türgi ja altai jõevaldjas)
Ukulan / Ukulan-tojon / Ed'uget-tojon / Ukula / Ukun (Türgi, Altai ja Jakuudi veejumal)
Yunak iyesi (türgi, tatari ja altai vanni- või vannitoavaim)
Chai nenesi (Türgi ja Azerbaidžaani jõevaldjas)
Vudaš / Vutaš (tšuvaši veevaim)
Ardov (veevaim Türgi mütoloogias)
Arank / Arang / Anank / Yaran (türgi-tatari veevaim)
Bulak iyesi ehk Chesma iyesi (türgi, altai ja tatari allika- ja kaevuvaldjas)
Jayik / Cayik / Jayik Khan turgi jõgede jumal; tengrism)
Alara (veehaldjas turgi rahvaste mütoloogias)
Viz Atya / Viz Apa / Viz Anya (ungari veejumalad)
Aržan Iyesi (Altai allikavaldjas)
Ker-balõk (hiigelkala Altai-Sajaani mütoloogias)
Djer-Su ehk Jer-Su (altai rahvaste maa-vee valdjas)
Vetevaldjad Altai-Sajaani rahvastel
Talay Khan / Dalai Khan (ookeanijumal Türgi, Mongoolia ja Altai mütoloogias)
Loomislugu ja ürgmeri tengrismis (siberi šamanismis)
Ak Ana (merejumalanna türgi mütoloogias; tengrismis)
Sea Mither / Mither o' the Sea (merevaim Orkney saarte mütoloogias)
Vete-ema (eesti)
Vetevana
Merineitsi
Müütilised veeolendid