Silmaallikas (pärimus; Eisen; Kalbu silmaallikas)

Rapla kihelkonnas Kehna vallas olevat allikas, mida Silmaallikaks kutsutakse. Selle põhjas olevat põhjatu hulk raha, mis sinna sedaviisi saanud: Ühes mõisas elanud hirmus ahne mõisnik, keda silmakiskjaks kutsutud. See põgenenud oma suure rahakastiga Rootsi sõja eest. Olnud talvine aeg. Kaks härga olnud rahakastil ees. Kui mõisnik rahakoormaga parajasti allika kohta jõudnud (allikas olnud kinni külmunud), tulnud Vanatont ja sõtkunud jää katki. Temal olnud vaeste inimeste verest ja higist kokku aetud vara. See langenud nüüd kõige härgadega allikasse, kus nad praegugi olevat.

Aga Vanatont kütvat või kuivatavat allika põhjas raha, millest allikas soojenevat, nii et ta nüüd mitte ilmaski enne kinni ei külmetavat, kui raha välja võetakse.

Et silmakiskja raha allikas magavat, saanud see nimeks Silmaallikas. Pühapäeval kirikuajal, kui ilus ilm on, olevat kast ühes härgadega ja reega näha. Aga iga katse juures seda välja võtta vajuvat või kaduvat ära.

KJ II 50/1 (47). Käsikirjas: E 25358/9 (21) < Rapla - J. Rootslane < Mart Ore (1896).

Allikas: M. J. Eisen. Esivanemate varandus II. Kodused jutud. // folklore.ee/rl/pubte/ee/vanad/eisen/kodujutt

P.S. Tõenäoliselt on pärimuses silmas peetud Kalbu Silmaallikat ja/või Kuldallikat, millede vesi toidab Räägu ehk Kehtna paisjärve. Nende allikate kohta on pärimust kirja pannud Paul Eerik Rummo (vt Räägu järv).

Juuli, 2023

Vaata lisaks:

Räägu järv (Räägu paisjärv, Kehtna paisjärv)