Räägu järv (Räägu paisjärv, Kehtna paisjärv)

Räägu järv (Räägu paisjärv, Kehtna paisjärv), järv Rapla maakonnas Kehtna vallas Kalbu ja Nadalama külas. Järve valgla pindala on 50 km². Kaldajoone pikkus on 1358 m, veepeegel 2,5 ha, keskmine sügavus 1,6 m. Avalik veekogu, piiranguvöönd 50 m. Registrikood VEE2029210.

Veehoidla saab toitu allikatest. Kolmel allikal on nimed: Silmaallikas, Kuldallikas ja Raudallikas. Legendid nende allikate kohta on kirja pannud Paul Eerik Rummo.

Silmaallika lugu: Kord oli Kehtna mõisahärral silmad hirmsasti haiged ja ükski rohi polevat aidanud. siis tulnud üks Kalbu nimeline mees ja soovitanud mõisahärral pesta silmi Silmaallika veega. Mõisahärra silmad saidki terveks. Tänuks kinkis mõisahärra mehele küla Kehtna mõisas ja see küla kannab praegu Kalbu nime.

Kuldallika lugu: Kord sõitnud rikkad kaupmehed Tallinnast Viljandisse. Praeguse Kehtna veehoidla lähedal allika juures tungisid teeröövlid kaupmeestele kallale. Suures rüsinas vajus aga kaupmeeste tõld koos varandusega allika põhja, kus ta on tänaseni . . .

Allikad: Wikipedia; comeniusprojekt2011.blogspot.com/2012/01/legendid-kehtna-veehoidlast.html

Juuli, 2023

Vaata lisaks:

Silmaallikas (pärimus; Eisen; Kalbu silmaallikas)