Groac'h / groah (bretooni veehaldjas)

Groac'h ehk groah (bretooni 'haldjas', 'nõid' või 'kroon'), bretooni veehaldjas, kellel on kirjeldustes mitmeid erinevaid vorme ja võimeid. Nad võivad sarnaneda merineitside ja näkkidega, kes oma juukseid kammivad, ent olla sarnased ka ogredega (inimesi söövad kollid) või nõidadega, mõnikord on neil hambad nagu morsal. Sageli on neid kirjeldatud vanade nõidade või vanade naistena, mõnikord on nad küürakad. Nad on ka kujumuutjad, kes võivad võtta väga meeldiva välimuse, esineda kauni neiu või luigena, ja neil on võim loodusjõudude üle. Nad elavad metsades, allikate lähedal või kaevudes, samuti ranna- või merealustes koobastes või veekogu põhjas asuvas lossis. Sageli on nad pahatahtlikud, kuid võivad ka inimesi aidata ja neid kingitustega üle külvata. Peetakse võimalikuks, et tegemist on kunagise jumalanna või jumalannadega, kes kristluses demoniseeriti. Groac'h on tegelaseks erinevates bretooni muinaslugudes, kus tal on erinev välimus ja erinev käitumismuster, mistõttu Groac'h polegi täpsemalt määratletav.

Kolm näidet:

Groac'h moondab ennast kauniks naiseks ja meelitab mehi oma koopasse. Seal muudab ta mehed kaladeks ja kutsub neist tehtud rooga sööma teised kurivaimud; mõnes loos pakub ta niisugust rooga ka meesterahvale, keda parasjagu võrgutama on asunud.

Groac'h abistab tüdrukut, kes võõrasema ja tolle tütre kiusamise eest kaevu hüppab. Groac'h ravib terveks tema haavad ja kingib tüdrukule maagilise kivi, mis tema soove täidab. Võõrasema tütar on kade ja hüppab samuti kaevu, aga temale kingib Groac'h ohaka. Kui siis võõrasema tütar soovib endale peigmeheks kõige suuremat printsi, tuleb kurat ja viib ta enesega kaasa.

Groac'h kingib naisele koonla, millelt keritav lõng ei saa iialgi otsa ja on palju peenem kui teised lõngad – tingimuseks on, et naine ei tohi kellelegi rääkida, kellelt koonla sai. Naine saab selle lõnga abil rikkaks, kuid ei pea lõpuks vastu ja räägib saladuse välja. Kogu lõnga abil teenitud varandus kaob kohemaid.

Allikas: Wikipedia

Juuli, 2023

Vaata lisaks:

Merineitsi
Näkk
Iannic-ann-ôd / Yannig an Aod (bretooni merel uppunute hinged)