Reetlik krokodill (Lõuna-Aafrika rahvajutt)

Reetlik krokodill, Lõuna-Aafrika rahvajutt.

Kunagi oli krokodill kõigi veeolendite pealikuks, kelle kohuseks oli nende eest hoolitseda. Ühel aastal hakkas aga jõgi ära kuivama ja krokodill pidi korraldama veeloomade mineku teise jõkke, kus saarma jutu põhjal oli rohkelt vett. Selleks tuli veeloomadel minna üle velti (rohumaa nimi Lõuna-Aafrikas) ja mööduda ka uue jõe äärde jäävast buuride talust. Selleks oli vaja maaloomadega kokku leppida, et need veeloomi retke ajal ei ründaks, vaid hoopis kaitseksid. Krokodill kutsus läbirääkimistele lõvi, kes tuli koos hundi, šaakali, paaviani ja veel mõne loomaga. Veeloomad pakkusid külalistele palju kala ja muud söödavat, krokodill oli aga kohtumise üle nii rõõmus, et tema näole tulid pisarad. Vee- ja maaloomad leppisid kokku, et maaloomad eskordivad veeloomi üle rohumaa ja ka mööda buuride majapidamisest, veeloomad aga lubavad edaspidi maaloomadel käia jõe ääres joomas ilma, et krokodill või keegi teine neid ründaks. Šaakal oli küll lepingu osas umbusklik, aga hunt ja paavian olid sellega päri.

Veeloomade retk läks aeglaselt, sest nad polnud harjunud maismaal liikuma. Krokodill kutsus enda kõrvale kollase mao ja käskis tal buuride talu juures märkamatult maha jääda jning kui ta kuuleb krokodilli hüüdu, siis hakata ahistama buuride koeri. Loomad möödusid buuride talust ja jõudsid vastu hommikut uue jõe äärde. Suurem osa veeloomadest sukeldus sügavasse vette, krokodill ütles aga pisarsilmil lõvile, et on abi eest nii tänulik ja rõõmus, et tahab lausa hõisata. Seda ta tegigi, seejärel läks aga vette. Lõvi oli juba lahkumas, kui kõlas esimene lask, mis tabas elevanti.

„Mis ma teile ütlesin!“ hüüdis Šaakal. „Miks te uskusite krokodilli pisaraid?“

Kaldal käis tõeline sõda loomade vastu. Õhk lausa särises, kui buurid neid tulistasid. Enamus loomadest jäid õnneks siiski ellu.

Elevant pole seda sündmust tänaseni unustanud ja kui ta saab võimaluse, viskab ta krokodilli puu otsa selle kõige kõrgemate oksaharude vahele.

South-African Folk-Tales (1910) järgi

Allikas: sacred-texts.com/afr/saft/sft18.htm

Juuli, 2023

Vaata lisaks:

Vaarao lapsed (veeolendid liivi rahvajuttudes)
Miks kala vees elab (Lõuna-Nigeeria rahvajutt)
Miks jõehobud kala ei söö (kikujude rahvajutt; Keenia)
Miks jõehobu vees elab (Lõuna-Nigeeria rahvajutt)
Õnnelik kalamees (Lõuna-Nigeeria rahvajutt)