Miks jõehobud kala ei söö (kikujude rahvajutt; Keenia)

Miks jõehobud kala ei söö, kikujude1 rahvajutt, Keenia.

Suur isand Ngai2 tegi jõehobuse alguses metsade ja tasandike loomaks. Ablas jõehobune leidis enda ümbert palju toitu ja kuna tal polnud ka ühtegi vaenlast, muutus ta aina paksemaks ja paksemaks. Mida paksemaks ta läks, seda raskem oli tal taluda keskpäevast kuumust. Kui ta jõe ääres joomas käis, vaatas ta kadedusega kalu, kes ujusid vees, mida jahutas eemalt mägedest saabuv sulalumi.

„Hea isand Ngai,“ hüüdis ta ühel eriti kuumal päeval taeva poole, „luba mul tasandikult lahkuda ja elada jõgede ning järvede vees, sest päikese kuumus tapab mu!"

„Ei!" vastas Ngai. „Mu kalakesed on mulle väga kallid ja kui sa elaksid vees, siis hakkasid sa neid sööma. Sa pead edasi elama kuival maal.“

„Ma luban, et ma ei söö sinu kalakesi,“ lubas jõehobu.

„Aga kuidas sa tõestad, et sa mu kalu ei söö?“ küsis Ngai.

„Kui toit on mu keha läbinud, tulen ma iga kord veest välja ja puistan oma sõnniku maa peale,“ ütles jõehobu. „Siis näete ise, et kalaluid selle sees ei ole.“

Ngai lubaski jõehobul vette elama minna. Kui jõehobu kaldale tuleb ja oma sõnniku maha puistab, vaatab ta üles taeva poole ja ütleb: „Vaata, Ngai, pole kalu!".

1 Kikujud – etniline rühm Keenias, kõnelevad bantu keelte hulka kuuluvat kikuju keelt, arvukus 8,15 miljonit (2019. a).

2 Ngai (Murungu, Enkai) – kõrgeim jumalus kikujude, embude, merude, kambade ja masaide usundites, universumi ja kõige selles leiduva looja.

Allikas: victoriafalls-guide.net/hippos-don't-eat-fish.html

Juuli, 2023

Vaata lisaks:

Ngai / Engai / Enkai (vihma- ja äikesejumal Keenias)
Reetlik krokodill (Lõuna-Aafrika rahvajutt)
Õnnelik kalamees (Lõuna-Nigeeria rahvajutt)
Miks kala vees elab (Lõuna-Nigeeria rahvajutt)
Miks jõehobu vees elab (Lõuna-Nigeeria rahvajutt)