Havsrå (rootsi merineitsi)

Havsrå, rootsi merineitsi, erineb sjöråst selle poolest, et kui sjörå elab järvedes-jõgedes, siis havsrå elab meres. Havsrå on ilus pikkade juustega naine, keda võib silmata tõusu ajal oma juukseid harjamas. Sellisena on tal lõpused ja kalasaba. Kuid havsrå võib ilmuda ka hüljese või mõne muu veeloomana. Havsrå on võimas olend, kes valitseb laineid ja tuult. Meremehed pakuvad talle kohtumisel münte või toitu, et saaks ohutult edasi seilata.

Meessoost merimeeste (havsmanid), suhe havsråga pole selge. Mõned juttude põhjal võivat nad luua perekondi. Küll aga huvitavad havsråd nägusad mehed, keda ta võib viia vette oma koju, kus neil peagi kaovad mälestused varasemast elust. Kui havsrå kaotab sellise mehe vastu huvi, laseb ta neil meres surra.

Vahel võivat kalurid püüda imikulaadse olendi, keda peetakse havsrå lapseks ja kutsutakse havsbarniks (merelaps). Vahel võtvat inimesed sellise lapse enda juurde elama ja kasvatavat neid ajani, kuni mere kutse muutub väga tugevaks ja havsbarn naaseb oma tõelise ema juurde. Paljudele Stockholmi saarestikus elavatele inimestele on meeldinud enda kohta väita, et nad on havsbarni järeltulijad.

Allikas: aminoapps.com/c/mythfolklore/page/blog/havsra/

Juuni, 2023

Vaata lisaks:

Merineitsi
Havfrue (merineitsi skandinaavia folklooris)
Sjörå / Sjöfru (järvevaim Rootsi pärimuses)