Varssavi merineitsi (Poola pärimus)

Varssavi merineitsi (poola Syrenka Warszawska), Poola pärimus, üks Varssavi sümboleid, kellest on Varssavis mitmeid skulptuure ja keda kujutatakse linna vapil. Varasemal linnavapil (14. sajand) on Syrenkat kujutatud sellise sireenina nagu neid tunti kreeka mütoloogias, st pooleldi linnuna ja pooleldi naisena, merineitsina (poolkala-poolnaisena) hakati teda kujutama 17. sajandil.

Syrenkast on mitu erinevat legendi.

Ühe legendi järgi oli Syrenka isa Läänemere kuningas Baltic. Ühel päeval otsustas Syrenka ujuda Läänemerest Visla jõkke ja jõudis piki jõge piirkonda, kus praegu asub Varssavi. Seal kohtas ta Masoovia printsi. Merineitsi püüdis printsi võrgutada ja näitas talle selleks ilusat kohta, mis meeldis printsile sedavõrd, et ta otsustas sellesse paika ehitada linna, millest saigi Varssavi. Selle loo versioonis pidas valitseja Kazimierz praeguse Varssavi piirkonnas jahti, kuid eksis seal ära ja seisis keset ööd üksinda avamaal. Siis aga ilmus välja merineitsi, kes juhtis Kazimierzi ohutusse kohta, tulistades selleks taevasse põlevaid nooli. Varssavi asutati tänutundest ja merineitsi võeti selle embleemiks.

Teise legendi järgi ujus Syrenka mööda Visla jõge, kuni jõudis praegusesse Varssavi vanalinna. Seal nägi ta mõnda kalurit jõest kala püüdmas ja otsustas saagi võrkudest vabastada. Alguses olid kalurid vihased ja üritasid Syrenkat tabada, ent kui nad teda nägid ja kuulsid tema laulu, ei suutnud nad enam viha kanda ja armusid merineitsisse.Uudised imelisest lauljannast levisid kiiresti ja keegi rikas kaupmees lasi ta kinni püüda, kuid kalurid vabastasid merineitsi ahne mehe küüsist. Merineitsi oli väga tänulik – ta lubas kalureid ja nende kodusid kaitsma hakata ning sellest ajast saigi Syrenkast mõõga ja kilbiga varustatud Varssavi valvur.

Kolmanda legendi järgi kaitses iidsetel aegadel Varssavit üllas greif, kes saatis sageli kalureid nende rännakutel Läänemerre. Ühel sellisel rännakul kohtas greif Syrenkat. Nad armusid, naasesid Varssavisse ja elasid seal õnnelikult. Kui rootslased Poolasse tungisid, sai greif Varssavi piiramise ajal surmavalt haavata ja Syrenkal asus ise linna kaitma. Tänutundest otsustasid Varssavi elanikud nimetada ta linna ikooniks ja panna tema kujutise linna vapile.

Pildid: Syrenka Varssavi vanalinnas; Varssavi praegune vapp

Allikas: Wikipedia

Mai, 2023

Vaata lisaks:

Morzeczki / Mòrzëca (kašuubi merineitsi)
Merineitsi
Sireenid