Mintuci / mintuci kamuy / mintsuchi (ainude müütiline olend)

Mintuci ehk mintuci kamuy ehk mintsuchi, üleloomulik olend ainude mütoloogias, poolinimene-poolloom, keda mõnes käsitluses peetakse kappa teisendiks.

Mintuci on 3 kuni 12-13 aastase lapse suurune. Tal ei ole pealael sellist taldrikukujulist moodustist nagu on kappal, kuid seal on kiilad laigud või ta on täiesti kiilas. Nahk on lillakas või punakas, tekstuuriga nagu merikilpkonnal, jalad nagu linnul või konnal. Tema käed olevat kinnitatud omavahel nii, et ühte kätt pikemaks tõmmates muutub teine käsi lühemaks, kui aga üks käsi otsast rebida, kukub küljest ka teine (samasugune eripära on Jaapani mõnes piirkonnas ka kappal).

Mintuci jahib inimesi ja kariloomi, vedades neid vee alla, kus ta nad ära sööb. Veevaimuna, kes kontrollib kalu, võib mintuci kaluritele kalaõnne tuua, kuid sellel on oma hind, kuna niisuguse kalaõnne ajal kasvab piirkonnas uppumissurmade arv. Ühes loos palusid inimesed mintucil mujale kolida, kuna igal aastal uppus sealsetes vetes mitu inimest. Pärast seda uppumised lõppesid, kuid ka saagid jäid väikeseks. Samuti võib minuci anda jahimeestele jahiõnne maa peal. On ka lugusid, milles perekonda lapsendati tüdruk, kes oli tegelikult mintuci ja see sai perekonna õitsengu põhjuseks. Ka võivat mintuci inimnaise kujul võluda mehi.

Ühe päritolumüüdi kohaselt tuli ajal, mil jumal Okikurumi valitses ainude maailma üle, merest rõugedeemon ja haigus tappis palju ainusid. Okikurmi valmistas koirohuvartest 61 nukku ja need saadeti võitlema rõugedeemoni ja tema käsilastega. Kõik nukud uppusid, peale ühe, kes suutis rõugedeemoni võita. Uppunud nukkudest said mintucid, kes võivad inimesi aidata haiguse või õnnetuse korral.

Allikas: Wikipedia

August, 2022

Vaata lisaks:

Saarmas ainude mütoloogias
Mizuha / Mōryō (veevaim Jaapani mütoloogias)
Kappa (jaapani müütiline veeolend)
Müütilised veeolendid