Kappa (jaapani müütiline veeolend)

Kappa (jaapani 河童, 'jõe-laps'), veeolend jaapani mütoloogias, kes sarnaneb kilpkonnale ja elab soodes, jõgedes ja järvedes. Tuntud kogu Jaapanis, kuid piirkonniti on tema kirjeldustes erinevusi. Tuntud on ka merekappa, kes joob saket ja ujub väga hästi. Mõnedes piirkondades suundub kappa talveks mägedesse ja muutub mäejumaluseks. Tavaliselt roheline, kilpkonna kilbi ja kärnkonna jäsemetega, enamasti nokaga, vahel ka inimsuuga, silmad nagu inimesel või ahvil. On ka uskumus, et kappad on uppunud lapsed, kes varastasid tänavatel

Võib süüa ka inimliha. Selle vastu aitab, kui talle kummarduda, sest kappa kummardub jaapani kombe järgi vastu, siis aga voolab tema pealael olevalt võluvaagnakeselt maha vesi, kuid vaagen peab alati olema veega täidetud. Teine võimalus on pakkuda talle kurki või melonit, mis maitseb Kappale inimlihast paremini. Kappa loomus on äraarvamatu, kuid teda ei peeta pahaks olendiks – sageli omistatakse talle ka õiglus- ja autunnet. On ka lugusid, milles kappa veab vee ääres jalutava või ujuva inimese vee alla, uputab teda ja tõmbab inimese pärakust välja ümmarguse kuulikese, mille sööb ära või loovutab andamina Draakonite Kuningale. See müstiline kuulike on inimese anuses organiks, mille äravõtmisel muutub inimene rumalaks.

On lugusid sellest, et kappa on toonud inimestele heade tegude eest tänutäheks kala või ravimite retsepte. Usutakse ka, et kui kappa silitab oma pead sõnajala lehega, muutub ta inimeseks. Ka võib võtta ta ahvi või saarma kuju. Samuti usutakse, et kui püüda kappa kinni, võib ta täita mistahes soovi.

November, 2018

Vaata lisaks:

Hyōsube (veeyokai Jaapanis)
Kenmun / kenmon / kawataro / yamawaro (veeyokai Jaapanis)
Ichimoku nyūdō / Kamokoshin / Hitotsume nyūdō (järve-yokai Jaapanis)
Kawa akago / kawa akaji (vee-yokai Jaapanis)
Kawahime / kawa onago / kawa jorō (näkkolend Jaapanis)
Gangi kozō (jõeyokai Jaapanis)
Takiwaro / kakiwarō (mäe- ja veeyokai Jaapanis)
Shibaten / shibatengu / enkō (mäe- ja jõeyokai Jaapanis)
Enko / Enkō / Shibaten / Takiwaro (jõe-yokai Jaapanis)
Mizuha / Mōryō (veevaim Jaapani mütoloogias)
Oshōuo / umi oshō / irikame nyūdō (vee-yōkai Jaapani meres)
Kame onna / Hōnengame (prohvet-yōkai Jaapani mütoloogias)
Mintuci / mintuci kamuy / mintsuchi (ainude müütiline olend)
Suiko (müütiline veeolend Jaapanis ja Hiinas)
Garappa (mütoloogiline olend Lõuna-Jaapanis)
Shachihoko / shachi (jaapani mütoloogia)
Isonade (merekoletis Jaapani mütoloogias)
Namazu / Ōnamazu (jaapani hiigelsäga)
Umibozu (jaapani merekoletis)
Merekoletised
Müütilised veeolendid