Alp-luachra / Joint-eater (parasiit-haldjas keldi mütoloogias)

Alp-luachra ehk Joint-eater, parasiit-haldjas keldi mütoloogias, kardetud olend Iirimaal. Olendi muud nimed on Art-luachra, Arc-luachra, Airc-luachra, Dochi-luachair, Just-halver, Joint-eater, Mankeeper, Darklooker.

See parasiit-haldjas siseneb inimesse salaja ja toitub sellest, mida sööb inimene. Mõne käsitluse järgi ei söö haldjas küll toitu ennast, vaid hoopiski selle olemust, kvintessentsi, kuid sellele vaatamata jäävad inimesed, kelle sees on see manuline, aina kõhnemaks ja haigemaks.

Alp-luachra siseneb inimesesse vesiliku kujul, kes on väliselt eristamatu peaaegu kogu Euroopas laialt levinud tähikvesilikust (Triturus vulgaris). Kui inimene jääb murul magama ja eriti siis, kui see toimub oja või tiigi lähedal, ja kui siis inimese suu lahti vajub, siis libistab alp-luachra ennast vesilikuna tema suhu ja sealt edasi kõhtu. Protsess on valutu ja võõrustaja pole manulisest teadlik. Ajapikku tulevad aga valud ja tekib rahuldamatu nälg. Mõne aasta pärast surebki inimene nälga ja alp-luachra kolib uut ohvrit otsima.

Arstid ei suuda alp-luachrat inimeses tuvastada, kuivõrd tegemist pole tavapärase füüsilise olendiga. Siiski on rahvameditsiinis paar võtet temast vabanemiseks. Näiteks võib süüa hästi palju soolaliha ja kui siis hirmus janu tuleb, heita oja äärde pikali, hoides oma suud lahti voolava vee kohal. Ühel talunikul olla niimoodi tehes roomanud ükshaaval suust välja kaksteist Alp-luachra järglast ja seejärel ka Alp-luachra ema, kes oli neist seitse korda suurem.

Alp-luachrat polevat mõistlik puudutada, sest selle nahk muutvat kõik, mida see puudutab, tuimaks nagu kivi. Küll aga saavat niimoodi ravida põletushaavu.

Allikad: Wikipedia; digitaalne A Book of Creatures

Pilt: tähnikvesilik

August, 2022

Vaata lisaks:

Veehaldjas (eesti)
Müütilised veeolendid