Maisimass

Maisimass

Maisijahust valmistatakse tihke mass, millest saab mudida või lõikuda õngesööda

Esimene valmistusviis
Maisijahu puistatakse keevasse vette ja keedetakse segades, kuni tekib tihe mass. Lisatakse suhkrut ja kaetakse pott (tekiga) kinni, et puder hästi läbi hauduks. Mõne tunni pärast sõtkutakse jahtunud pudrule hoolikalt sisse nisuleiva või saia sisu vahekorras 2:1. 
Niisugune mass sobib õngesöödaks püügil seisuvees.

Teine valmistusviis
Kaks klaasi vett keedetakse klaasitäie peensuhkruga siirupiks. Keevasse siirupisse puistatakse aegamisi ja pidevalt segades maisijahu, kuni saadakse hästi tihe mass. Valmis maisimass sõtkutakse läbi. Lisada võib natuke vanilliini.

Kolmas valmistusviis
Patta pannakse 3 klaasitäit jõe- või vihmavett, puistatakse maisijahu ja 4-5 lusikatäit peenestatud päevalillekooki. Kui puder on haudunud, rullitakse see umbes 10 mm paksuseks kihiks, raputatakse üle nisujahuga ning pannakse surve alla. Surve alla hoitakse putru lõpliku jathumiseni. Kalastamiseks lõigatakse sellest massist tarviliku suurusega tükikesed.

Maisimassiga püütakse karpkala, säinast, latikat, linaskit, kokre, särge, roosärge.

Allikas:
V.Korþets, Õngitsemine+, käsikiri