Naberninad (Henicorhynchus)

Naberninad (Henicorhynchus), kiiruimsete luukalade perekond karpkalaliste (Cypriniformes) seltsi karpkalalaste (Cyprinidae) sugukonnast. Leviala Aasias.

Perekonnas on 4 liiki (FishBase, 2020):

Henicorhynchus lineatus H. M. Smith, 1945 – triibik-nabernina. Aasia: Tais ja Laoses peamiselt Mekongi ja Chao Phraya vesikondades. Bentopelaagiline; potamodroomne. Suurtes ja keskmistes jõgedes, võib ujuda ka üleujutatud põldudele. Pikkus kuni 15 cm (SL). Pole ohustatud.

 

Henicorhynchus lobatus H. M. Smith, 1945 – mekongi nabernina. Aasia: Tai, Laos, Vietnam, Kambodža; Mekongi, Maeklongi ja Chao Phraya vesikondades. Bentopelaagiline; potamodroomne. Nii kiires voolus (kärestikud) kui ka aeglase vooluga vees, ka ojades. Mekongi vesikonnas üks võtmeliike, arvukaim liik hooajalistes rännetes. Pikkus kuni 15 cm (SL). Pole ohustatud. Äriline väljapüük. Mekongi alamjooksul püütakse umbes 5000 t aastas (umbes 4% Mekongi alamjooksu kogusaakidest).

 

Henicorhynchus ornatipinnis (Roberts, 1997) – nägus nabernina. Aasia: Mekongi vesikond. Bentopelaagiline. Ei ole leitud vooluveest, kuid on püütud marginaalsetest ja ajutistest veekogudest, näiteks maanteekraavidest. Pikkus kuni 9,5 cm (SL). Pole ohustatud.

 

Henicorhynchus siamensis (Sauvage, 1881) (Siamese mud carp) – siiami nabernina. Aasia: Mekongi ja Chao Phraya vesikondades, eriti Kambodžas, Tais ja Laoses. Bentopelaagiline; potamodroomne. Suurtes, keskmistes ja väikestes jõgedes, igaaastased toiduränded ka üleujutatud lammidele. Toitub vetikatest, fütoplanktonist, perifüütonist. Pikkus kuni 20 cm (SL). Pole ohustatud. Äriline väljapüük toidukalana; akvaristikaäri.

                                                                                                                                                                                        Märts, 2020

Vaata lisaks:

Karpkalalased (Cyprinidae)