Tšaguunid (Chagunius)

Tšaguunid (Chagunius), kiiruimsete luukalade perekond karpkalaliste (Cypriniformes) seltsi karpkalalaste (Cyprinidae) sugukonnast. Aasia lõuna- ja kaguosas.

Perekonnas on 3 liiki (FishBase, 2020):

Chagunius baileyi Rainboth, 1986 – salweeni tšaguun. Aasia: Myanmaris ja Tais Salweeni ja Sittaungi jõgede vesikondades. Demersaalne. Enamasti kiire voolu ja kaljuse põhjaga jõgedes, kuid võib esineda ka vaiksemas ja taimestikuga vees. Noorjärgud vaikses vees, ka soodes, kanalites. Pikkus kuni 30 cm (NG). Ohustatus määramata.

        

 

Chagunius chagunio (F. Hamilton, 1822) (Chaguni) – harilik tšaguun. Aasia: India, Bangladesh, Nepaal. Demersaalne. Potamodroomne. Enamasti suurtes kiire voolu ja kaljuse põhjaga jõgedes, kuid võib esineda ka vaiksemas ja taimestikuga vees. Noorjärgud vaikses vees, ka soodes, kanalites. Pikkus kuni 50 cm (TL). Pole ohustatud. Äriline väljapüük (valmistatakse kalapastat); huvikalastus.

        

 

Chagunius nicholsi (G. S. Myers, 1924) – nicholsi tšaguun. Aasia: India ja Myanmar. Bentopelaagiline. Potamodroomne. Enamasti kiire voolu ja kivise põhjaga jõgedes. Pikkus kuni 30 cm (TL), suurim registreeritud mass 900 g. Pole ohustatud.

Pilt puudub

                                                                                                                                                                                           Märts 2020

Vaata lisaks:

Karpkalalased (Cyprinidae)