Lömmkoonud (Amblyrhynchichthys)

Lömmkoonud (Amblyrhynchichthys), kiiruimsete luukalade perekond karpkalaliste (Cypriniformes) seltsi karpkalalaste (Cyprinidae) sugukonnast. Leviala Kagu-Aasias.

Perekonnas on 2 liiki (FishBase,2020):

Amblyrhynchichthys micracanthus H. H. Ng & Kottelat, 2004 – pisioga-lömmkoon. Indohiinas Mekongi, Chao Phraya, Maeklongi ja Tapi valglates. Bentopelaagiline. Troopikas. Peamiselt jõgedes, noorjärkudena ka soodes või üleujutatud põldudel. Toitub peamiselt perifüütonist (mittenugiorganismide kogum, mis kinnitub taimedele või esemetele). Pikkus kuni 19,7 cm (SL). Pole ohustatud.



Amblyrhynchichthys truncatus (Bleeker, 1851) – kambot-lömmkoon. Mekongi ja Chao Phraya vesikondades; Malaka poolsaarel, Sumatral, Borneo lääne- ja lõunaosas; teateid ka Maeklongi vesikonnast. Bentopelaagiline, potamodroomne. Troopikas. Peamiselt jõgedes, ka üleujutatud põldudel. Toitub peamiselt perifüütonist (mittenugiorganismide kogum, mis kinnitub taimedele või esemetele), ka zoo- ja fütoplanktonist, vetikatest. Pikkus kuni 40 cm (SL), tavapikkus 30 cm (SL). Pole ohustatud. Leiab kasutamist toidukalana: väiksematest isenditest valmistatakse prahokit (kalapasta), suuremad turustatakse värskena.


Veebruar, 2020

Vaata lisaks:

Karpkalalased (Cyprinidae)