Peegelkõhud (Monacoa)

Peegelkõhud(Monacoa), kalade perekond hõbekalaliste (Argentiniformes) seltsi teleskoopkalalaste (Opisthoproctidae) sugukonnast. Inglise mirrorbellies.

Eestikeelsete nimede puudumisel nimetatud perekond ja ka liigid siinkohal sellistena (ingliskeelsete nimetuste eeskujul) Kalapeedia toimetaja poolt.

Kehakuju meenutab vanamoodsat riikrauda. Kõhupind on täiesti tasane ja moodustab nn kõhutalla, mis on kaetud suurte säravate soomustega ja ja täidab reflektori osa. Päraku juures on helenduselund, mille valgus peegeldub kõhupinnalt allapoole.

Perekonnas on 3 liiki (FishBase, 2019):

Monacoa grimaldii (Zugmayer, 1911) (Mirrorbelly; varem ka 'Grimaldi's barreleye') – grimaldi peegelkõht (varasemalt Opisthoproctus grimaldii – peegelkõht-teleskoopkala). Atlandi ja Vaikse ookeani troopilistes ja subtroopilistes vetes. Mereveeline, batüpelaagiline, 0-4750 m sügavusel (tihti 300-400 m). Pole ohustatud.



Monacoa griseus J. Y. Poulsen, Sado, C. Hahn, Byrkjedal, Moku & Miya, 2016 (Grey mirrorbelly) – hall peegelkõht. Vaikse ookeani edelaosas Uus-Meremaa vetes, võimalik ka Austraalia vetes. Mereveeline, batüpelaagiline, 0-521 m sügavusel. Ohustatus määramata.



Monacoa niger J. Y. Poulsen, Sado, C. Hahn, Byrkjedal, Moku & Miya, 2016 (Black mirrorbelly) – must peegelkõht. Vaikse ookeani keskosa idapoolne piirkond: idapoolsete Samoa saarte (Ameerika Samoa) vetes, võimalik ka Austraalia vetes. Mereveeline, batüpelaagiline, 0-520 m sügavusel. Soomused tumedamad kui perekonna teistel liikidel. Ohustatus määramata.

Pilt puudub

Detsember, 2019

Vaata lisaks:

Teleskoopkalalased (Opisthoproctidae)