Hõbeparrakad (Barbonymus)

Hõbeparrakad (Barbonymus), luukalade perekond karpkalaliste (Cypriniformes) seltsi karpkalalaste (Cyprinidae) sugukonna päriskarpkalaliste (Cyprininae) alamsugukonnast. Inglise tinfoils. Kagu-Aasias. Leiavad kasutamist toidu- ja ilukaladena.

Perekonnas on 5 liiki (FishBase, 2019):

Barbonymus altus (Günther, 1868) (red-tailed tinfoil) – latik-hõbeparrak. Aasia: Mekongi ja Chao Phraya vesikondades.Suurtes ja keskmistes jõgedes, jõelammidel, hooajaliselt ka üleujutatud metsades. Mageveeline, bentopelaagiline, potamodroomne, troopiline. Pikkus kuni 25 cm (tavapikkus 15 cm). Toitub nii taimsest kui ka loomsest toidust, samuti detriidist. Leiab kasutamist toidukalana; suuremaid isendeid turustatakse värsketena, väiksematest valmistatakse kalapastat (prahok) või kalakastet (nuoc cham). Lisaks väljapüügile loodusest viljeldakse kalakasvatuses nii toidu- kui ka ilukalana. Seisund: pole ohustatud.



Barbonymus balleroides (Valenciennes, 1842) – abak-hõbeparrak. Aasia: Vietnamist Indoneesiani. Mageveeline, bentopelaagiline, troopiline. Pikkus kuni 30 cm. Aastane väljapüük kuni 941 t (Indoneesia, 2011. a). Seisund: määramata.



Barbonymus collingwoodii (Günther, 1868) – borneo hõbeparrak. Aasia: Borneol Mäestikualal kiire voolu, suhteliselt jahedates kivise või kruusase põhjaga veekogudes. Mageveeline, bentopelaagiline, troopiline. Pikkus kuni 21,5 cm. Seisund: määramata.



Barbonymus gonionotus (Bleeker, 1850) (Java barb) – kantpea-hõbeparrak, ka jaava puntius. Aasia: Mekongi ja Chao Phraya vesikondades, Malai poolsaarel, Sumatral ja Jaaval. Jõgedes, ojades, lammidel, ka veehoidlates. Hooajaliselt üleujutatud metsas. Mageveeline, bentopelaagiline, potamodroomne, troopiline. Pikkus kuni 40,5 cm (mitteamtelik püügirekord 90 cm, 13 kg). Toitub taimsest ollusest ja selgrootuist. Enamasti turustatakse värskena, kasutatakse ka lap pa või sop pa valmistamiseks. Väljapüük 2000-2011. a vahemikus 26 581 – 62 646 t (Indoneesia, Tai); vesiviljelus 2000-2007. a 72 608 – 97 110 t (peamiselt Tai ja Indoneesia). Akvaariumikaubandus. Seisund: pole ohustatud.



Barbonymus schwanenfeldii (Bleeker, 1853) (tinfoil barb) – lai hõbeparrak, ka lai puntius. Aasia: Mekongi ja Chao Phraya vesikondades, Malai poolsaarel, Sumatral ja Borneol. Suurtes ja keskmistes jõgedes, üleujutatud põldudel. Mageveeline, bentopelaagiline, potamodroomne, troopiline. Pikkus kuni 35 cm (tavapikkus 20 cm). Toitub taimedest, putukatest, koorikloomadest, pisikaladest jm. Väljapüük 2000 – 2011. a vahemikus 694 – 14 300 t (Indoneesia). Turustatakse peamiselt värskena. Viljeldakse ka kalakasvatustes. Turundatakse akvaariumikalana. Seisund: pole ohustatud.


November, 2019

Vaata lisaks:

Päriskarpkalalased (Cyprininae)