Narmasbootsiad (Syncrossus)

Narmasbootsiad (Syncrossus), kalade perekond karpkalaliste (Cypriniformes) seltsi bootsialaste (Botiidae) sugukonnast. Vene тигровые боции. Kagu-Aasias, pipar-narmasbootsia ka India kirdeosas. Biotoop: väikesed metsajõed tumeda happelise veega, mis on seotud turbarabadega. Rohkelt veetaimi, uppunud oksarägu, puulehti jms. Üleujutuse ajal ujuvad metsa alla paljunema. Akvaariumikalad.

Perekonnas on 5 liiki (FishBase, 2019):

Syncrossus beauforti (H. M. Smith, 1931) (chameleon loach) – kameeleon-narmasbootsia. Kagu-Aasia: Mekongi, Chao Phraya ja Meklongi vesikondades Malaka poolsaarsel. Demersaalne, troopiline. Keskmistes ja väikestes jõgedes kiire või mõõduka voolu ja peamiselt liivase-kivise põhjaga, peamiselt metsavööndis. Pikkus kuni 25 cm. Eluviis öine, toitub põhja-selgrootuist. Koeb üleujutatud metsas. Akvaariumis teiste kalade suhtes agressiivne, aretamata. Seisund: ohulähedane.



Syncrossus berdmorei Blyth, 1860 (Blyth's loach) – pipar-narmasbootsia. India, Tai keskosa ja Myanmari veekogudes. Demersaalne, troopiline. Pikkus kuni 15 cm. Selgeveelistes mägijõgedes, ka kiire või mõõduka vooluga metsajõgedes. Oluline on rontide ja põhjarägu leidumine. Eluviis öine, päeval varjub. Toitub põhja-selgrootuist. Koeb üleujutatud metsas. Seisund: ohulähedane.



Syncrossus helodes (Sauvage, 1876) (lesser Katy Loach) – tiiger-narmasbootsia. Kagu-Aasia: Mekongi, Chao Phraya ja Meklongi vesikondades (Tai, Laos, Vietnam, Kambodža); ka Malaka poolsaarse põhjaosas, oma levialal laialdane. Demersaalne, potadroomne, troopiline. Nii suurtes mudase põhjaga jõgedes kui ka väiksemates metsajõgedes. Üleujutuse ajal ujub ka metsa ja põldudele. Teostab kuderändeid. Elab vähemalt 10 isendist kooneva rühmana. Pikkus kuni 30 cm. Toitub putukavastesist, limustest, vähilaadseist, suuremana ka kalamaimudest. Leiab kasutamist ka söögikalana: turustatakse värskena. Akvaariumis agressiivne teiste kalade suhtes. Seisund: pole ohustatud.



Syncrossus hymenophysa (Bleeker, 1852) (green tiger loach) – vöödiline narmasbootsia. Indoneesias (Sumatra ja Borneo) ja Malaisias (Malaka poolsaar). Demersaalne, troopiline. Pikkus kuni 21 cm. Järvedes, jõgedes, ojades, tavaliselt uppunud puutüvede, rontide ja rägu all; leitud ka kivise põhjaga mägiojadest. Kudema suundub üleujutatud metsa või soodesse. Eluviis öine. Toitub põhja-selgrootuist. Akvaariumis agressiivne teiste kalade suhtes. Seisund: pole ohustatud.



Syncrossus reversa (T. R. Roberts, 1989) – küüt-narmasbootsia. Kalimantani saarel (Indoneesia, Malaisia, Brunei). Demersaalne, troopiline. Pikkus kuni 10,3 cm. Kiire vooluga keskmistes ja väikestes jõgedes, eelistab liivast või liivast-kivist põhja. Oluline suurte kivide olemasolu, mille taha hoidub tugevas veevoolus. Eluviis öine. Elab rühmana, rühmas range hierarhia. Toitub põhja-selgrootuist.


September, 2019

Vaata lisaks:

Bootsialased (Botiidae)