Narmashaid (Cirrhoscyllium)

Narmashaid (Cirrhoscyllium), kõhrkalade perekond habehailiste (Orectolobiformes) seltsi pardhailaste (Parascylliidae) sugukonnast. Vene шарфовые акулы. Peenike sale keha, suhteliselt pikk, kitsas ja terav ninamik. Pea on lai ja kergelt lapik. Kõri piirkonnas paar poiseid (narmaid) – eritunnus, mis puudub teistel hailiikidel. Rinnauimed üsna õhukesed ja suured. Värving kirju, kehal on sadulakujulisi laike. Kaubanduslikult ei püüta.

Perekonnas on 3 liiki (FishBase, 2019):

Cirrhoscyllium expolitum H. M. Smith & Radcliffe, 1913 (Barbelthroat carpetshark) – väike narmashai. Vaikse ookeani loodeosas Lõuna-Hiina meres, Hiina, Jaapani, Filipiinide ja Vietnami rannikuvetes. Kirjeldatud 2 tabatud isendi põhjal. Mereveeline, demersaalne, 180-190 m sügavusel. Pikkus kuni 34 cm. Kehal, sabavarrel ja sabauimel kokku 10 tumedat sadullaikku. Tõenäoliselt ovovivipaarne. Ei püüta. Seisund: määramata.


Väike narmashai


Cirrhoscyllium formosanum Teng, 1959 (Taiwan saddled carpetshark) – formoosa narmashai. Vaikse ookeani loodeosas Taiwani rannikul. Mereveeline, demersaalne, 110-320 m sügavusel. Pikkus kuni 39 cm. Kehal, sabavarrel ja sabauimel kokku 6 tumedat sadullaikku. Ovovivipaarne. Ei püüta. Seisund: määramata.


Formoosa narmashai


Cirrhoscyllium japonicum Kamohara, 1943 (Saddle carpetshark) – jaapani narmashai. Vaikse ookeani loodeosas Jaapani ja Hiina rannikuvetes. Mereveeline, batüdemersaalne, 250-290 m sügavusel. Pikkus kuni 49 cm. Kehal, sabavarrel ja sabauimel kokku 6 tumedat sadullaikku. Ovipaarne. Seisund: määramata.


Jaapani narmashai

Juuli, 2019

Vaata lisaks:

Pardhailased (Parascylliidae)